Tekst Machteld Scholten
Foto Rutger Rog

Eray Baygul is jeugdagent bij basisteam Overbosch bij de politie-eenheid Den Haag. Hij was op zoek naar een manier om goed in contact te komen met de jeugd. Dat is TikTok geworden: “Het loopt supergoed.”

Attention!

Omdat ik nu jeugdagent ben, was ik op zoek naar hoe kom ik het makkelijkst en het best in contact met de jeugd?
En dat was TikTok.
En ik ben daardoor heel makkelijk in contact met de jongeren.

De meeste jongeren die mij een berichtje sturen zijn vaak jongeren van een niet-Nederlandse komaf.
En die hebben een bepaald beeld van de politie.
Dat het 50+, kale, blanke mannen zijn. 
En door juist op TikTok aanwezig te zijn om te laten zien dat we heel divers zijn hebben ze het idee dat ze daardoor dus ook bij de politie welkom zijn. 

En wat mijn taak is, is de preventieve kant.
Ik ga in gesprek met de jongeren.
Ik ga in gesprek met de scholen.
Ik probeer op die manier uitleg te geven over bijvoorbeeld VOG over een Halt-verwijzing over een strafblad.
Ik probeer zo veel mogelijk informatie te geven dat ze weten dat als ze dus een misstap begaan dat dat gevolgen voor hun toekomst kan hebben.

 Wat ik belangrijk vind is dat de jongens weten wie ik ben dat ze mijn voornaam weten dat ze me ook daardoor durven aan te spreken. En als er iets speelt buiten, maar het kan ook op school of thuis, dat ze dat durven te melden bij mij.
Dat ze mij zien als een vertrouwenspersoon eigenlijk.

Ik heb wel eens een situatie meegemaakt dat ik vanuit jeugdzorg en vanuit ouders signalen kreeg dat ze bang waren dat hun dochter op het verkeerde pad zou eindigen.
Ik heb gelijk de stap genomen om in gesprek te gaan met dat meisje en uitleg te geven van: waar zij nu mee bezig is dat dat niet veilig is voor haar.
In eerste instantie moest ze er niets van mij hebben. Maar na meerdere keren met haar in gesprek te blijven gaan merkte ze dat ik dus blijkbaar echt er voor haar was.
En toen liet ze ook steeds meer los en vertelde ze me ook steeds meer.
Op een gegeven moment ging ze ook vertellen  met wie ze dan omging.
Waardoor ik dus veel meer kon.
En heb haar eigenlijk zo kunnen helpen om niet in handen te vallen van loverboys.

Waar ik meest trots op ben, is dat ik jongeren in de wijk kan helpen.
Dat op het moment dat zij ergens mee zitten...
Dat we samen gezamenlijk kunnen kijken wat de beste oplossing daarvoor is.
En als zij zich daardoor prettig voelen en hun hart durven te luchten dan maakt dat mij heel blij.

Voor Eray is Tiktok dé manier om zijn doelgroep – de jeugd – te bereiken. “Met korte, vaak humoristische video’s, leg ik op een laagdrempelige manier contact en maak tegelijkertijd bepaalde thema’s – zoals geluidsoverlast en alcoholgebruik -  bespreekbaar voor mijn 25k volgers. Mijn top-video is 2,8 miljoen keer bekeken en kreeg duizenden reacties.

De meeste jongeren die mij een berichtje sturen, zijn jongeren van niet-Nederlandse komaf. Zij hebben een bepaald eenzijdig beeld van de politie. Door op TikTok aanwezig te zijn, kan ik laten zien dat de politie heel divers is.

Mijn taak als jeugdagent is preventie: voorkomen dat jongeren misstappen begaan. Ik ga met hen in gesprek en geef uitleg over bijvoorbeeld een VOG, een Halt-verwijzing en een strafblad.  Ik probeer zoveel mogelijk informatie te geven, zodat ze weten dat een misstap gevolgen kan hebben voor hun toekomst.

Ik vind het belangrijk dat de jongens weten wie ik ben en dat ze mijn voornaam weten. Dat ze me durven aan te spreken als er iets speelt en dat ze me zien als een soort vertrouwenspersoon. Dat zij mij kennen via TikTok, helpt daarbij. Als ik samen met jongeren kan kijken wat de beste oplossing is voor een probleem en als ze zich prettig bij me voelen en hun hart durven te luchten, dan maakt mij dat heel blij.”  ♦