Aan afwisseling geen gebrek dit jaar. Eén van de zachtste winters in drie eeuwen, maar ook extreme ijzel, een kletsnatte junimaand met dagelijks wateroverlast en hagelstenen als tennisballen. En als toegift van de zomer: tropische warmte nadat de herfst allang was begonnen.

De samenleving wordt steeds vaker geconfronteerd met extremen in weersituaties. Klimaatverandering is niet langer een prognose, maar in 2016 realiteit. Wij zien de duidelijke veranderingen zoals het KNMI eerder aankondigde in de KNMI’14 Klimaatscenario’s.

Het KNMI lanceerde in 2016 een nieuwe methode om aan te kunnen geven in hoeverre extreem weer te rijmen is met klimaatverandering. Dat levert uitspraken op als “iets dat vroeger eens in de honderd jaar voorkwam gebeurt nu eens in de tien jaar”. Ook nieuw is de Weer- en klimaatpluim, die de 15-daagse weersverwachtingen combineert met dagelijks een schat aan weer- en klimaatinformatie. Een wereldprimeur zelfs:  Nederland is  het eerste land dat zijn klimaatdata op deze manier presenteert. In het jaar na het Klimaatakkoord van Parijs is de vraag naar duiding van het actuele weer nog groter geworden. Nu het ene warmterecord steeds meteen weer wordt ingehaald door het volgende, en de extremen wereldwijd toenemen, is de consensus over de menselijke invloed op het klimaat groter dan ooit. De kennis over de veranderingen in het klimaat drukt ons nog meer met de neus op de feiten en de noodzaak om maatregelen te nemen.

KNMI hoofddirecteur Gerard van der Steenhoven, staatssecretaris Sharon Dijksma en klimaatadviseur Bernadet Overbeek op de Klimaattop in Rotterdam, 26 oktober 2016

Volgens KNMI hoofddirecteur Gerard van der Steenhoven is de urgentie van ‘Code Oranje voor het klimaat’, zoals het KNMI eind 2015 afgaf, nog onverminderd groot. “Het klimaatakkoord van Parijs was een groot succes, maar we mogen geen kostbare tijd verliezen. Verdere beperking van CO2-uitstoot is cruciaal voor de toekomst van onze aarde.”

2016 bracht ook nog ander nieuws. Zoals de nieuwe neerslagradar in Herwijnen, die vanwege de vele hoogbouw rondom De Bilt de daar bestaande radar moet vervangen. Nieuw is ook het tonen van aardbevingen die sterker zijn dan 1,5 op de schaal van Richter op de KNMI-radarkaart op onze website. En nieuw zijn de weerberichten en waarschuwingen voor Caribisch Nederland.  Een nieuwe uitdaging die goed past in het kader van het Early Warning Centre dat het KNMI in 2017 verder vorm gaat geven.