Het KNMI waarschuwt als het weer een risico is. Zo dragen we bij aan een veilig en bereikbaar Nederland. Door tijdig te waarschuwen kunnen mensen zich voorbereiden op gevaarlijk weer waardoor de kans op schade en letsel beperkt wordt. De impact van gevaarlijk weer is het uitgangspunt voor de waarschuwingen van het KNMI. Welke gevolgen heeft het weer op de weg, op het water en in de straat.
In 2016 heeft het KNMI negen keer code oranje en twee keer code rood uitgegeven; waarschuwingen voor gladheid door ijzel, voor zware onweersbuien en voor overvloedige neerslag. Een code oranje waarschuwing betekent ‘Wees voorbereid’, er is een grote kans (60% of meer) op gevaarlijk weer. Code rood, ook wel weeralarm genoemd, betekent ‘Onderneem actie’, er is grote impact op de samenleving.
Het KNMI verzorgt sinds 1 januari 2016 ook de weersverwachtingen en -waarschuwingen voor Caribisch Nederland. Dit zijn de bijzondere gemeenten Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Voor Bonaire heeft het KNMI in september een code roze uitgegeven voor zware regen en ruwe zee veroorzaakt door de langstrekkende orkaan Matthew. Het was de eerste keer in de geschiedenis van het KNMI dat er een code roze is uitgegeven.
Het KNMI geeft de waarschuwingen uit per provincie. Hieronder is te zien welke oranje, rode en roze waarschuwingen we in 2016 hebben uitgegeven. Klik op de plusjes voor meer informatie over de waarschuwingen in die provincie.