Snel, eenvoudig en veilig een gewijzigd inkomen doorgeven. Of even checken of de gegevens nog kloppen. Dat kan voor álle toeslagen via Mijn Toeslagen, maar nu ook met de nieuwe app Toeslagen. Henry Vermaas (projectmanager programma Digitaal) en Tamar van Bokhoven (coördinator in team Burgerinteractie & Dienstverlening) vertellen over de mogelijkheden en de totstandkoming van de app Toeslagen.

“Via de app Toeslagen is het eenvoudiger om tussentijds wijzigingen door te geven. En dat is belangrijk, want hierdoor ontvangen toeslagontvangers de toeslag waar ze recht op hebben. Niet te veel en niet te weinig. Zo voorkomen we hoge terugvorderingen”, zegt Henry.

“De app Toeslagen is een grote stap in het verbeteren van onze digitale dienstverlening aan toeslagontvangers. De app is een uitbreiding op de app Kinderopvangtoeslag. Met de nieuwe app Toeslagen hebben toeslagontvangers alle gegevens binnen handbereik. Ze kunnen in overzicht hun gegevens controleren en wijzigen voor ál hun toeslagen, zoals kinderopvangtoeslag, kindgebonden budget, huurtoeslag en zorgtoeslag.”

Wijzigingen doorgeven

“Dienst Toeslagen werkt binnen het huidige stelsel aan het verbeteren van de dienstverlening om hoge terugvorderingen te voorkomen en streeft naar laagdrempelige digitale toegang voor alle toeslagontvangers. Het blijft belangrijk voor toeslagontvangers om bij een verandering in inkomen, of een belangrijke levensgebeurtenis, wijzigingen zo snel mogelijk door te geven”, licht Henry toe.

Wat kan je met de app?

Tamar van Bokhoven is als coördinator betrokken geweest bij de totstandkoming van de app. “De nieuwe app Toeslagen is live, in gebruik, maar ook in ontwikkeling. Zo kunnen toeslagontvangers nu zien met welke gegevens hun toeslagen berekend worden. Ook kunnen zij veranderingen in het jaarinkomen, van aanvrager, partner of medebewoners, op een eenvoudige en veilige wijze via de app doorgegeven. Alle functionaliteiten van de app Kinderopvangtoeslag, zoals het wijzigen van de kinderopvangsituatie, zijn ook in de nieuwe app beschikbaar.”

“In de eerste fase kunnen veranderingen in het jaarinkomen op een eenvoudige en veilige wijze met de app Toeslagen worden doorgegeven. We werken er aan om in 2024 verschillende functionaliteiten toe te voegen aan de app zodat gebruikers worden ondersteund bij het sneller doorgeven van wijzigingen. Denk hierbij aan het presenteren van de opvanggegevens van de kinderopvangorganisatie. Die gegevens kunnen dan 'met een druk op de knop' worden overgenomen. Ook wordt het straks mogelijk de huurprijs via de app door te geven. Daardoor kunnen app-gebruikers eenvoudig hun gegevens actueel houden.”

"In de app kun heel eenvoudig meldingen aanzetten. Wij kunnnen toeslagontvangers op die manier gemakkelijk attenderen op veranderingen of ondersteunen om via de app wijzigingen door te geven. We zijn druk bezig met het optimaliseren van het notificatieproces. Om vaker en efficiënter burgers te kunnen attenderen op veranderingen of hen te ondersteunen om via de app wijzigingen door te geven. En dan niet alleen maar over de kinderopvangtoeslag, maar ook de andere toeslagen", aldus Tamar. 

We vroegen naar de eerste reacties van de gebruikers van de app Toeslagen. Bekijk deze reacties in de video.