Tekst Douwe Anne Verbrugge
Foto René Verleg

VWS’ers die naar kantoor komen, wordt gevraagd zich te houden aan een aantal richtlijnen. “Van zware verplichtingen is geen sprake”, vertelt Mark Dechering (teamleider Facilitaire Zaken, FMH). “Gebruik vooral je gezond verstand. Dus niet toch even sneaky met z’n vijven in de lift stappen.”

repopand1

#1

Mark: “Bij binnenkomst staat via kleurroutes aangegeven hoe je naar je naar werkplek kunt. Medewerkers die hun werkplek hebben op de eerste tot en met de zevende etage maken gebruik van de roltrap en trap. Medewerkers die op etage 8 tot en 20 moeten zijn, kunnen vanaf de begane grond gebruik maken van de lift. Als je onder werktijd naar een andere etage moet, kun je de (rol)trap of de lift gebruiken.”

repopand2

#2

“Dit bordje kan binnenkort naar de afdeling ‘Curiosa’. In mei was het in het C-gebouw zo rustig dat we de verdiepingen 7 tot en met 14 hebben afgesloten. Op het hoogtepunt – of dieptepunt – van de coronacrisis waren er maximaal 250 medewerkers in De Resident: VWS’ers, SZW’ers, ondersteuning en bezoekers bij elkaar opgeteld. Nu zitten we rond de 500 aanwezigen. Naar verwachting neemt dat de komende weken dus weer toe.”

repopand3

#3

“Collega Willem Aichman (FMH) brengt stickers aan om de looproutes in de lifthallen aan te geven. Op de begane grond staan de komende weken tussen 8.00 en 10.00 uur liftboys en liftgirls. Hier worden de liftschermen afgeplakt. Medewerkers moeten aan de liftboys en -girls doorgeven naar welke etage zij willen. Ook regelen zij dat het niet te druk wordt in de lifthal. Van 12 tot en met 30 juli vindt er overigens liftonderhoud plaats. Telkens wordt dan één lift uit de roulatie gehaald. Vijf liften werken wel. We hadden dit onderhoud nu gepland zodat we voor september gereed zijn. Echter de opschaling is niet in september maar nu, en dit onderhoud kunnen we niet meer uitstellen.”

repopand4

#4

“De inmiddels bekende ‘blauwe voetjes’-stickers. Overal in het pand waar het naar verwachting druk kan worden, zijn de stickers aangebracht. Maar ook hier geldt: gebruik je gezond verstand. We willen niet bij iedere pantry heel dwingend aan gaan geven hoe je moet lopen. Onze verwachting is dat het tot het reces weer wat drukker wordt. De laatste week voor 28 juni was er een toename van honderd medewerkers extra per dag: dus iedere dag gemiddeld 500 in plaats van 400 VWS’ers en SZW’ers. Waarschijnlijk vindt er na de zomervakantie een stabilisatie plaats.”

repopand6

#5

“Met stickers op de bureaus is aangegeven welke plekken wel en niet beschikbaar zijn. Voor de coronacrisis waren er dagelijks 2.600 mensen in De Resident. Nu zijn er voor de VWS’ers 655 werkplekken beschikbaar. Begin juli komt er een ‘werkplek-app’ beschikbaar. Met deze app kun je kijken of er binnen het pand, en op jouw etage, een werkplek beschikbaar is. Deze kun je via de app reserveren.”