Tekst Abigail Norville
Foto René Verleg

We mogen weer (deels) op kantoor werken! Een moment waar velen van ons naar hebben uitgekeken. Elkaar weer ontmoeten, live samenwerken en gewoon een praatje maken bij de koffieautomaat. Momenten die velen hebben gemist.

Vorig jaar is onze vertrouwde werkomgeving enorm veranderd. De meesten van ons werken al bijna 1,5 jaar thuis. Iedereen zal deze periode op een andere manier hebben beleefd. Voor de een was het zoeken naar een juiste balans tussen werk en privé, voor de ander stond het creëren van een goede thuiswerkruimte of het zoeken naar manieren om samen te werken centraal. Ook lastig; het in contact blijven met elkaar en leiding geven op afstand. Maar één ding hadden we met elkaar gemeen: het was nieuw en we moesten uitvinden wat wel en niet werkt. Niet alleen voor jezelf en je team, maar ook voor onze organisatie. Geleidelijk vonden we onze weg, al bleek dat niet even eenvoudig.

Nu mogen we dan weer (deels) op kantoor werken. Dat betekent overigens niet dat VWS een dikke streep zet door het thuiswerkadvies. Door het thuiswerken hebben we een andere kijk gekregen op onze manier van werken, velen van ons willen niet terug naar hoe het eerder was. Daarom gaan we samen met elkaar experimenteren en ervaren hoe het is om op een ‘hybride manier’ met elkaar te werken. Thuis, op kantoor en elders.

Dat betekent ook dat het kantoor zoals we dat kennen verandert. Niet iedereen kan tegelijk op kantoor zijn. Vanwege de 1,5 meter maatregel is dit sowieso nog niet mogelijk, maar ook als deze maatregel vervalt keert de oude kantoorsituatie niet terug. Er zullen collega’s op kantoor overleggen en collega’s die digitaal aan deze overleggen deelnemen; vanuit huis of elders. Geef vooral aan wat werkt, wat niet wertk én wat je prettig vindt.

We gaan met elkaar door een grote verandering. Het zal in het begin weer wat onwennig zijn op kantoor en misschien ook wat ongemak opleveren. Want iedereen gaat op zoek naar een nieuwe balans. Dat is leuk en een spannend tegelijk. Laten we daarom samen het (deels) werken op kantoor positief tegemoet gaan en tot een succes maken.

Tot ziens in De Resident en Terminal Noord!

Abigail Norville

Plaatsvervangend secretaris-generaal VWS