Tekst Marieke Huizenga
Foto 1 (German/Netherlands) Corps
Ideeën uitwisselen, kennis delen. En dan gezamenlijk tot nieuwe inzichten komen die impact in de praktijk kunnen hebben. Dit gebeurde begin juni tijdens de Common Effort Excercise in Den Haag. De Common Effort Excercise is een scenariogebaseerde crisisoefening waar zowel militaire als ook civiele organisaties aan deelnemen. Dit jaar draaide het scenario om Tunesië en de regio daaromheen. Hoogtepunt: het High Level Event met onder andere een keynote speech van secretaris-generaal Joke Brandt, gevolgd door drie pitches over het vergroten van het vertrouwen in de Tunesische politie, verduurzaming van de landbouw en het bevorderen van good governance. Het overkoepelende thema van de pitches was het aanleveren van nieuwe ideeën om stabiliteit en welvaart in Tunesië te bevorderen.
Leestijd: 3-4 minuten
Secretaris-generaal Joke Brandt sprak op 7 juni tijdens het High Level Event van Common Effort over het belang van geïntegreerde samenwerking voor succes, juist in complexe en onvoorspelbare situaties. Na afloop interviewden we haar.
Hoe vond u het High Level Event? Wat viel u op?
'Vanuit Buitenlandse Zaken sprak ik aan het begin van het High Level Event over het belang van samenwerking tussen ambtenaren, non-gouvernementele organisaties (NGO’s), militairen en kennisinstituten voor vrede en veiligheid. Tijdens de pitches kwam dit duidelijk naar voren: geïntegreerde, goed doordachte plannen voor het ondersteunen van duurzame transitie in Tunesië. De verscheidenheid aan achtergronden en verantwoordelijkheden van de deelnemers is heel waardevol; beleidsmakers konden zo stilstaan bij de uitdagingen die ontwikkelingswerkers meemaken, en andersom. Wat me opviel bij de pitches was de aandacht voor vertrouwen van de bevolking. Vertrouwen in lokale overheden in Tunesië, bijvoorbeeld door jongeren via online platforms te betrekken bij besluitvorming.'
Thema’s zoals inclusiviteit en 'diversity of thought' kwamen prominent naar voren in uw speech. Hoe zit het met de diversity of thought binnen het ministerie van Buitenlandse Zaken?
'Ik vind het van groot belang dat we binnen Buitenlandse Zaken stappen zetten op het gebied van inclusiviteit en diversity of thought. Dit is ook een rijksbrede opdracht uit het regeerakkoord van Rutte III. Door verschillende visies en gedachten samen te brengen neemt de variatie in oplossingen toe. En nog belangrijker: de kwaliteit van de oplossingen wordt hoger door diversiteit. Dat samenbrengen van verschillende perspectieven is precies het doel van een oefening als Common Effort.'