Tekst John van der Zande en Celine Mureau

Nederland steunt wereldwijd projecten die gericht zijn op PVE, preventing violent extremism, ofwel het voorkomen van gewelddadig extremisme. Regionaal veiligheidscoördinator (hierna RV) Midden-Oosten, John van der Zande, en medewerker van de directie Veiligheidsbeleid, Celine Mureau, bezochten onlangs een van deze door Nederland gefinancierde initiatieven in Libanon. Tijdens het bezoek gingen zij in gesprek met jongeren en slachtoffers van terrorisme in Tripoli. Ze delen graag hun ervaringen met De Veiligheidsdiplomaat.

Leestijd 3 minuten

Terug in de schoolbanken

De in een alawitische wijk van Tripoli (Noord-Libanon) gelegen middelbare school waar een projectactiviteit plaatsvindt, huist in een oud en groot pand. In het verleden heeft het imposante gebouw onder andere dienst gedaan als martelplaats voor Syrische troepen die betrokken waren bij de Libanese burgeroorlog (1975-1990). De sporen van dat gitzwarte verleden zijn volledig uitgewist. het schoolgebouw ziet er keurig uit, in tegenstelling tot veel omliggende panden die nog steeds getekend zijn door tientallen kogelgaten die herinneren aan onfortuinlijker tijden.

Vandaag staat naast wiskunde en Arabisch ook een les met Association des Victimes du Terrorisme - Liban (AVT-L) op het rooster; een organisatie die enerzijds psychosociale steun (PSS) verleent aan slachtoffers van terrorisme en zich anderzijds richt op het weerbaarder maken van kwetsbare jongeren tegen radicalisering. Vier verschillende klassen volgen vandaag de sessie van AVT-L over deze thematiek. Ook de directrice van de school komt even kijken of AVT-L alles in goede banen weet te leiden.  

Mind maps bij de begrippen terrorisme, extremisme en gerechtigheid, het proces van groepsvorming door het klakkeloos volgen van vrienden en superieuren en nadruk op kritisch denken en keuzevrijheid, geven inhoud aan de AVT-L-sessies.   

Libanese scholieren in de schoolbanken
Libanese jongeren en de Nederlandse gasten samen in de schoolbanken.

De zak met duizend dollar

De RV legt aan de scholieren uit dat het Midden-Oosten geen monopolie heeft op radicalisering: ook in Europa en elders in de wereld speelt dit hardnekkige probleem. De tiener die in de kring naast de RV staat geeft aan dat de economische problemen die het arme Tripoli in een ijzeren greep houden in Europa onbekend zijn. Deze problemen kunnen jonge tieners overhalen hele verkeerde dingen te doen. Zonder blikken of blozen vertelt hij voor duizend dollar zijn eigen broer om te kunnen leggen. Een aantal van zijn klasgenoten gaat met hem in discussie; hij houdt echter voet bij stuk. Wanneer hem wordt gevraagd of hij zich niet schuldig zou voelen antwoordt hij dat die duizend dollar dat schuldgevoel wel zou wegnemen.

Na afloop vertellen de begeleiders van AVT-L dat heel vaak blijkt dat jongeren die er dergelijke extreme denkbeelden op nahouden direct of indirect zelf te maken hebben gehad met (extremistisch) geweld. Bovendien gaat hetdikwijls om verborgen trauma’s. 

Libanese meisjes maken een mindmap
Leerlingen maken samen een mindmap tijdens de sessie van AVT-L

In gesprek met slachtoffers van terrorisme

De sessies eindigen met een persoonlijk betoog van slachtoffers van terrorisme. Vandaag zijn twee moeders aanwezig, die beiden een zoon verloren door een terroristische daad. Een van de moeders verloor haar 16-jarige zoon toen hij naar huis liep en plots werd doodgeschoten. Het kostte haar vier jaar om weer door te kunnen gaan met haar leven. Als reactie op het verlies sloot ze zich van iedereen af en voelde het alsof ze zelf gestorven was, zo vertelt ze. De psychosociale steun en communicatietraining die ze, net als andere slachtoffers, van AVT-L ontving, zorgden ervoor dat ze zich nu weer openstelt.

De jeugdige mondigheid van de leerlingen verstomt: het is muisstil wanneer de slachtoffers aan het woord zijn. De ingrijpende gebeurtenissen in het leven van de twee vrouwen zetten veel leerlingen zichtbaar aan het denken. Hopelijk ook de openhartige jongeman die zijn eigen broer vogelvrij verklaarde.

Het regionale veiligheidsnetwerk

Sinds 2016 heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken een diplomatiek contra-terrorisme (CT)-netwerk opgericht. Dit netwerk bestaat uit regionale veiligheidscoordinatoren (RV’s), CT-beleidsmedewerkers en Global Counter Terrorism Forum(GCTF)-liaisons. De RVs zijn geplaatst in regio’s waar de terroristische dreiging hoog is. Naast de Maghreb zijn ook de Sahel, de Hoorn van Afrika, het Midden-Oosten, de Westelijke Balkan en Zuidoost Azië focusregio’s. Deze diplomaten ondersteunen de Nederlandse CT-agenda in het buitenland, brengen dreigingen in kaart en bouwen een netwerk op met de landen en organisaties in de regio’s. Lees meer: Kamerbrief Versterkingen in de Veiligheidsketen, februari 2015.