Tekst Robbert Muller
Op 31 oktober 2018 kondigde minister Blok tijdens zijn bezoek aan Niger een Nederlandse bijdrage van vier miljoen euro aan voor het opzetten van een mobiele grensbrigade onder de naam Compagnie Mobile de Contrôle des Frontières (CMCF) in Birni n’ Konni, een stad in het zuidwestelijke grensgebied van Niger. De afgelopen periode hebben instructeurs van de Koninklijke Marechaussee, samen met trainers van FRONTEX, de Duitse Bundespolizei en de Europese Gendarmerie Force (een Europees samenwerkingsverband van gendarmeries), de 260 rekruten van de Nigerese politie training gegeven over onderwerpen zoals documentfraude en het tegengaan van mensensmokkel. Deze training biedt een goede aanleiding voor de Veiligheidsdiplomaat om verder in te gaan op de Nederlandse bijdrage aan de CMCF.
Leestijd 3 minuten
Waarom steunt Nederland de CMCF?
Nederland steunt EUCAP Sahel Niger, de capaciteitsopbouwmissie van de EU in Niger waar de CMCF onder valt, met personele en financiële bijdragen sinds 2016. De grensmodulecomponent is opgericht op verzoek van Niger zelf en is toegespitst om de veiligheid voor burgers in het grensgebied van het land te vergroten, de bewegingsvrijheid van terroristische groeperingen, zoals Boko Haram en Islamitische Staat in de Sahara, te beperken, en criminele activiteiten waaronder mensensmokkel tegen te gaan. Tijdens zijn bezoek aan Niger in oktober 2018 zei minister Blok: “Investeren in het verbeteren van veiligheid in de Sahel is in ons directe belang, want de grensoverschrijdende problemen daar, zoals terrorisme, smokkel en irreguliere migratie raken ook aan onze veiligheid in Nederland en Europa.” Deze uitspraak toont dat de Nederlandse geïntensiveerde betrokkenheid in Niger en de bijdrage aan de CMCF goed aansluit op de in 2018 opgestelde Geïntegreerde Buitenland- en Veiligheidsstrategie (GBVS). Dit vanwege de focus op het versterken van capaciteiten van de veiligheidssector, de focus op instabiele regio’s rondom Europa en het streven om samen te werken met betrouwbare internationale partners. Het mes snijdt aan twee kanten: de veiligheid voor de burgers in Niger neemt toe doordat grensoverschrijdende problemen waar ook Nederland en de EU last van ondervinden beter worden bestreden.
Hoe wordt de Nederlandse bijdrage besteed?
Nederland financiert samen met Duitsland de oprichting en training van de CMCF. De Nederlandse financiële bijdrage wordt gebruikt voor het opstarten van de mobiele grensteams. Zo wordt de Nederlandse bijdrage besteed aan materieel zoals medische uitrusting, oefenmateriaal, en ambulances, maar ook aan trainingen en trainingsuitrusting. Ook wordt het geld gebruikt voor de bouw van de kazerne van waaruit de politieagenten zullen werken.
Waar bestaat de training uit?
De CMCF bestaat uit ervaren politieagenten die in de afgelopen maanden extra trainingen hebben gekregen om te werken in de mobiele grensbrigade. Deze trainingen bestonden uit tactische trainingen van Belgische militairen op het gebied van leiderschap en asymmetrische gevechtsvoering, en trainingen op het gebied van o.a. politietaken, mensenrechten en gender van politie-trainers van de civiele EU-missie EUCAP Sahel Niger. Van 23 september tot en met 7 oktober vond de laatste trainingsmodule plaats op de politie academie in Niamey. Deze reeks Franstalige lessen werd verzorgd door de instructeurs van de Koninklijke Marechaussee, samen met trainers van FRONTEX, de Bundespolizei en de Europese Gendarmerie Force (een Europees samenwerkingsverband van gendarmeries). In de lessen werd ingegaan op verschillende onderwerpen, zoals relevante internationale en nationale wetgeving en het herkennen van en optreden tegen documentfraude en mensenhandel. De Nigerese deelnemers waren gemotiveerd en bijzonder positief over de training en de lesstijl van de Nederlandse Marechaussee.