Tekst Jeannette Seppen

Minister van Buitenlandse Zaken Blok bezoekt EMASoH in Abu Dhabi

EMASoH, de maritieme missie in de Straat van Hormuz, waar ook Nederland aan meedoet, is op 24 februari jl. van start gegaan. Minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok bezocht het hoofdkwartier van de missie in Abu Dhabi en het Nederlandse schip en bemanning. Wat doet de missie, waarom is missie nodig en waarom doet Nederland mee? 

Leestijd: 2 minuten

Een nieuwe missie gaat van start

Op 24 februari jl. was het zover: de European-led Maritime Awareness Mission in the Strait of Hormuz (EMASoH) ging van start. Tijdens een ceremonie in het havengebied van Abu Dhabi werden de vlaggen gehesen en daarmee werd EMASoH een feit. De missie wordt aangestuurd door een militair hoofdkantoor aan land (Abu Dhabi) en bestaat uit twee fregatten: de Forbin uit Frankrijk en Zr Ms De Ruyter uit Nederland, die net in het gebied zijn aangekomen. Ook de reizende Nederlandse ambassadeur Jeannette Seppen is onderdeel van de missie.

Een dag voor de officiële start van de missie was minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok op bezoek om de mannen en vrouwen uit – vooralsnog – Nederland, Frankrijk, België, Denemarken en Griekenland te bedanken voor hun inzet en veel succes toe te wensen met hun missie. Een missie die niet eenvoudig is, maar heel belangrijk voor stabiliteit en veiligheid in de regio. Geen vrije en veilige doorgang door de Straat van Hormuz merken we ook in Nederland onmiddellijk: de benzineprijzen en stookkosten gaan omhoog.

Wat er allemaal aan voorafging

In de zomer van 2019 had Iran beslag gelegd op een Britse olietanker, die pas na twee maanden van druk onderhandelen mocht vertrekken. Het was de druppel die de emmer deed overlopen. Een-vijfde van de oliebehoefte van de wereld gaat door de Straat van Hormuz en elk incident kan niet alleen tot doden en gewonden leiden, maar brengt onzekerheid met zich mee en het risico van onderbrekingen van de olievoorraad voor de Europese en Aziatische markt.

Na druk internationaal politiek overleg besloten de Verenigde Staten tot een militaire missie die de internationale scheepvaart zou beschermen. Een paar maanden later nam een groep Europese landen, waaronder Nederland, het initiatief om niet alleen twee fregatten naar de Straat van Hormuz te sturen maar ook een civiele vertegenwoordiger te benoemen, met de opdracht om zogenaamde vertrouwenwekkende maatregelen te ontwikkelen.

Minister Blok op "de Ruyter"
Minister Blok in gesprek met Nederlandse militairen

Hoe gaat dat in zijn werk?

De fregatten van EMASoH zullen in de Golf en door de Straat van Hormuz varen om een goed inzicht te krijgen in wat er zoal op het water gebeurt. Ook zal de aanwezigheid van de schepen bijdragen aan stabiliteit en afschrikking. De commandant van EMASoH, een Franse admiraal, zal gesprekken voeren met militaire- en havenautoriteiten om bij eventuele problemen te bemiddelen. De civiele vertegenwoordiger ambassadeur Seppen zal praten met vertegenwoordigers van de regeringen in de regio, academici en anderen om beter te begrijpen waar de pijnpunten liggen en hoe die weggenomen kunnen worden.

Wanneer is de missie geslaagd?

Het klinkt tegenstrijdig, maar de missie is een succes als haar aanwezigheid en rol overbodig zijn geworden. Daar zijn we voorlopig nog niet, maar het begin is gemaakt en de mannen en vrouwen van EMASoH zijn hard aan de slag om de vrije en veilige doorgang door de Straat van Hormuz zeker te stellen.

Minister Blok met de bemanning van De Ruyter
Minister Blok met het de bemanning van De Ruyter