Asser Instituut zomercursus over terrorismebestrijding

Eind augustus is het weer zover, want dan vindt de Asser Summer Course 'Terrorism, Counterterrorism and Rule of Law' plaats! De jaarlijkse cursus waarbij stakeholders uit het internationale contraterrorisme (CT)-netwerk kennis maken met ontwikkelingen op het terrein van P/CVE (kort voor: Preventing and Countering Violent Extremism) en de Nederlandse aanpak op dit gebied. In verband met corona zal de cursus online gegeven worden- maar het zal niettemin een mooie kans bieden om banden aan te halen met deelnemers en daarmee het Nederlandse bereik op het gebied van CT te vergroten. Lees meer over de cursus op de website van het Asser Instituut.

Chatham House Video Explainer

Nederland zet zich actief in voor afspraken rondom normen en regels in cyberspace in verschillende multilaterale fora zoals de VN en de OVSE. Binnen deze fora en daar buiten benadrukt Nederland dat internationaal recht van toepassing is in het digitale domein, zodat dit vrij, open en veilig kan blijven en zijn. Wil je meer weten over het belang van een vrij, open en veilig digitaal domein? En hoe we dit kunnen bereiken? Kijk dan hier naar een video explainer van Chatham House!

Libanese jongeren tegen gewelddadig extremisme

Ondanks de instabiele situatie in Libanon gaan, hier en daar met aanpassingen, de Nederlandse P/CVE activiteiten in Libanon door. Zo nam plaatsvervangend chef de poste Margret Verwijk op 7 juli jl. in Beiroet deel aan een bijeenkomst van het Strong Cities Network dat helpt met het identificeren en voorkomen van radicaliseren in Libanese gemeenschappen.

In haar toespraak wees Margret op de ervaringen die Nederland heeft opgedaan met de veiligheidshuizen en hoe Nederlandse expertise kan helpen soortgelijke structuren in Libanon op te zetten. Daarnaast laten de Libanese jongeren in het Youth Solidarity Against Extremism project zien dat zij de toekomst zijn. Zo spraken jongeren uit de provincie Baalbek de afgelopen tijd met overheidsvertegenwoordigers om hun kennis van het veiligheidsapparaat te verhogen en het gat tussen de overheid en de samenleving te verkleinen, en zorgden zij – op eigen initiatief – voor een opknapbeurt van het lokale veiligheidscentrum.

Jonge vrouw uit Baalbek die spreekt
Libanese jongeren in gesprek

Abonneren op de Veiligheidsdiplomaat?

De Veiligheidsdiplomaat is een van de online magazines van het ministerie van Buitenlandse Zaken en wordt uitgegeven door de directie Veiligheidsbeleid (DVB). Omdat we als ministerie van Buitenlandse Zaken graag laten zien wat wij internationaal doen voor de veiligheid van Nederland, maken wij dit magazine waarin actuele onderwerpen en achtergronden van ons werk aan bod komen.

Het is mogelijk een (gratis) abonnement te nemen op onze nieuwsbrief om op deze manier op de hoogte te blijven van nieuwe uitgaves. Een abonnement nemen op de Veiligheidsdiplomaat kan op de website van de Rijksoverheid.