Podcast: Diplomatie Raakt - Jennes de Mol, ambassadeur in Oekraïne

In deze aflevering van Diplomatie Raakt gaat Liesbeth Rasker in gesprek met Jennes de Mol. Hij is ambassadeur in Oekraïne, een land dat sinds 24 februari 2022 in oorlog is. Hoe is het om als ambassadeur te werken in een land in oorlog? Wat doe je dan als ambassadeur en hoe ziet het werk eruit? En wat doet zo’n heftige tijd met een ambassadeur en de collega’s op de post persoonlijk?

Podcast: Digital Dots

Er staat weer een nieuwe aflevering online van de DigitalDot Talks. Digitale onderwerpen staan vaak op de agenda bij verschillende internationale platforms in Genève, van de mensenrechtenraad, de World Trade Organisation en het Internationale Rode Kruis. Om al deze verschillende digitale dots met elkaar te verbinden is de podcast DigitalDots Talks in het leven geroepen. De Nederlandse plaatsvervangend Permanente Vertegenwoordiger Lars Tummers, interviewt voor deze podcast elke maand een andere hoofdpersoon uit dit digitale circuit over zijn/haar werk op digitale onderwerpen en de rol van internationaal Geneve hierin. In de laatste aflevering wordt dr. Giacomo Persi Paolo van het United Nations Institute on Disarmament Reseach (UNIDIR) geïnterviewd over het verantwoordelijk gebruik van kunstmatige intelligentie in het veiligheids- en militaire domein.

#ExtremismInPrisons Project

Radicalisering in gevangenissen is een serieuze uitdaging voor veel landen. Het zijn vaak plekken waar mensen radicaliseren. Nederland steunde afgelopen jaren een EU/VN initiatief op het tegengaan van gewelddadig extremisme en radicalisering in gevangenissen in Tunesië, Oeganda en Kazachstan. Met dit project werden 6500+ mensen getraind die werkzaam zijn in het gevangeniswezen. Zij leerden in dit project hoe om te gaan met radicalisering. United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC) schreef een rapport over de uitkomsten van dit project. Lees hier meer over de belangrijke resultaten. Ben je benieuwd wat voor directe impact het heeft? Lees dan hier het verhaal van Nurlan - die zijn verhaal in Kazachstan deelt.

Infographic van het Violent Extremist Project door de VN en de EU

Luister mee met de AIVD bij een cyberonderzoek

In de podcast De Dienst: Operatie POSITRON onderzoekt Liesbeth Rasker samen met AIVD'ers een fictieve cybercasus die een serieuze dreiging vormt voor de veiligheid van Nederland. Is de bron te achterhalen? En kan de dreiging tijdig worden weggenomen? Elke gesprekspartner brengt Liesbeth en de luisteraar een stap verder in het cyberonderzoek.

Vier lessen in cybersecurity na een jaar oorlog in Oekraïne volgens het NCSC

Samen met nationale en internationale partners detecteert en analyseert het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) cyberdreigingen die mogelijkerwijs gerelateerd zijn aan de oorlog in Oekraïne. Op 21 februari publiceerde het NCSC een analyse met daarin vier belangrijke lessen op het gebied van cybersecurity voor Nederlandse bedrijven en organisaties die getrokken kunnen worden na een jaar oorlog in Oekraïne.