Dit artikel hoort bij: EZK in Beeld - Energie

Ontmoet EZ

Onze energie voor de toekomst bepalen we nu

Restaurant Radio Royaal in Eindhoven was een van de drie locaties waar op 7 april het startsein werd gegeven voor de Energiedialoog. De locatie was niet toevallig gekozen, want hier was ooit het voormalig Philips energiehuis gevestigd. Het was een mooie start van een gezamenlijke aanpak voor een CO2-arm Nederland in 2050.

Het werd een snelle tocht langs een aantal initiatieven en actuele vragen over vervoer en kracht & licht. Wetenschappers, ondernemers, burgers, milieuorganisaties en overheden kwamen bijeen voor een inventarisatie van ideeën en gedachten als opmaat naar meer. De conclusie was eenvoudig; niet meer alleen praten, maar nu ook aan de gang! Met durf en lef, balls en brains.

Meningen en ideeën
Het voormalige energiehuis van Philips, nu een trendy restaurant met oude elementen, was een perfecte ambiance voor de ruim 150 bezoekers om het met elkaar over de toekomst te hebben. Na het plenaire gedeelte met inspirerende sprekers was het tijd voor het Wereldcafé ‘Mijnenergie 2050’. In twee rondes en aan veertien dialoogtafels konden deelnemers hun meningen en ideeën kwijt over actuele thema’s en uitdagingen.

Veel te winnen
Bijvoorbeeld: 'Hoe gaan we lokaal energie vangen en gebruiken?' en 'Hoe ziet onze mobiliteit eruit in 2050 en hoe komen we daar?', 'De consument wordt producent: wat vraagt dit van ons?' Een veelheid aan ideeën werd aangedragen en evenzoveel beperkingen werden oorgeschoteld. Veel gehoord: 'Nederland behoort tot de wereldtop in innovaties, maar bedrijfsleven en overheid steken nog te weinig de nek uit om echt door te pakken. Daar valt dus nog een hoop te winnen'.

Energielandschap
In het café raakte het publiek niet uitgepraat. ‘Mooie relevante onderwerpen vandaag’, was een reactie. ‘Zelfs in de korte tijd die beschikbaar was, is er veel bruikbaars naar boven gekomen, waarmee we iets kunnen in het energielandschap en beleidsvorming.’

Meedoen met energiedialoog
Wil je ook meepraten over energie in de toekomst? Meld je dan aan voor de energiedialoog. Dat kan nog tot 1 juli 2016. Hier staan ook de resultaten tot nu toe.

Wat vinden de deelnemers?

'Werkgevers kunnen duurzaamheid stimuleren door hun medewerkers te belonen, wanneer zij zich daarvoor inzetten.'

'Kijk bij energiebesparing ook naar de waardering van bijvoorbeeld geen verlichting.'

'Het moet makkelijker worden om energie in de eigen omgeving duurzaam op te wekken.'

'De overheid moet de urgentie van het klimaatprobleem uitdragen en zelf een voorbeeldfunctie vervullen.'

Niet alleen restaurant Radio Royaal in Eindhoven was op 7 april het toneel van de Energiedialoog. Ook in Rotterdam en Leeuwarden ging het over onderwerpen als vervoer, warmtevoorzieningen van woningen en het belang van innovatie voor het realiseren van de energietransitie.

In Rotterdam waren André Kuipers en minister Henk Kamp (EZ) 'live' aanwezig om het startsein te geven voor de energiedialoog. In Leeuwarden en Eindhoven deelden zij hun gedachten over hernieuwbare energie in de toekomst in een videoboodschap.

Meer dan 160 geïnteresseerden kwamen in Eindhoven met elkaar praten over de thema's vervoer, en licht & energie. Het ging ook over veranderingen die passen bij kansen die lokaal voorhanden zijn.

Eindhoven is een prachtig voorbeeld van een regio waar veel wordt geïnvesteerd in innovatie, vooral op het gebied van plasmatechnologie. Nu alleen nog de weg naar de markt vinden, ook internationaal.

Tekenaars Geert Gratema en Luuk Poorthuis verluchtigden de dag met tekeningen die onderwerpen treffend verbeelden. Tijdens het plenaire deel was al duidelijk dat het twee voor twaalf is. De handen moeten uit de mouwen wil Nederland in 2050 CO²arm zijn.

Studenten van de Technische Universiteit waren er ook. Hun idee: focus op kansen en niet op fouten. Breng mensen bij elkaar die elkaar stimuleren. Blijf niet hangen in regelgeving en visies. En, betrek burgers. Dat creëert een markt.

Hoogleraar 'zonne-energie' Wim Sinke over de voordelen van natuurlijke energiebronnen. ‘Het is zo aantrekkelijk dat je niet anders kunt dan het gebruiken. Fossiele brandstoffen worden schaarser en dus duurder. Zon en wind worden alleen maar goedkoper als je er meer van gebruikt.’

Het gaat niet alleen om financiële steun, aanpassing van regelgeving, garanties en samenwerking. Bewustwording is ook hard nodig. In een Eindhovense wijk wist 60 procent van de bewoners niet wat duurzaamheid is.

Hoe moet mobiliteit er in 2050 uitzien? Rijden auto’s op batterijen of waterstof? De TU Eindhoven werkt momenteel hard aan nieuwe solarfuels; energie die wordt opgewekt uit zonlicht, koolstofdioxide en water.

'Vliegverkeer is verantwoordelijk voor meer dan 50 procent van het energiegebruik in persoonlijke mobiliteit. Met de huidige technologie kan dit binnen Europa sneller, schoner en comfortabeler. Zo kunnen hoge snelheidstreinen over lange afstanden naar alle Europese hoofdsteden rijden. De auto kan mee op de trein, terwijl die onderweg oplaadt’, aldus een deelnemer.