Tekst Lillan Henseler
Foto HH/Flip Franssen

Het Europees Parlement wil meer regionale samenwerking op het gebied van wind op zee. De Noordzeelanden zullen meer moeten samenwerken om de kosten van windenergie op zee te drukken. De landen hebben nu met elkaar afgesproken toe te werken naar een politieke verklaring, die de ministers op 6 juni tijdens de Energieraad van de Europese Unie ondertekenen. Lillan Henseler, een van de beleidsmedewerkers van het Nederlands team dat aan de uitwerking van die verklaring werkt, hield een blog bij.

'Wat zijn echte dealbreakers en waar valt nog over te onderhandelen?'

Maandag

'Een politieke verklaring is de uitkomst van een maandenlang proces van onderhandelen, schrijven, herschrijven, afstemmen en aanscherpen. Vorige week hebben we een voorlopige versie van de verklaring naar de Noordzeelanden (België, Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Denemarken, Zweden, Noorwegen, Luxemburg, Frankrijk en Ierland) gestuurd en vanochtend stromen de eerste reacties binnen. En gelukkig, ... de landen zijn het op grote lijnen met ons eens. De komende dagen schaven we verder aan de tekst, zodat iedereen de verklaring wil ondertekenen en we een duidelijk en ambitieus kader schetsen voor verdere samenwerking op de Noordzee.'

Dinsdag

'Een politieke verklaring is altijd een compromis tussen de wensen van de verschillende landen. Die wensen kunnen heel uiteenlopend zijn. Dan is het belangrijk goed contact te hebben met alle landen. We bellen daarom met alle lidstaten. Ook om te begrijpen wat er bij die landen speelt. Wat zijn echte dealbreakers en waar valt nog over te onderhandelen? De hamvraag is: hoe kunnen we ervoor zorgen dat de verklaring voor iedereen een win-win situatie oplevert? Spannend is de vraag of het Verenigd Koninkrijk kan ondertekenen in verband met het Brexit-referendum. De rol van de Commissie is ook een punt van discussie, vanwege het subsidiariteitsbeginsel.

Woensdag

'’s Ochtends kruipen we samen achter de computer om de opmerkingen van de lidstaten te bekijken en de verklaring verder aan te passen. Een kleine aanpassing kan net het verschil maken of een alinea voor een land acceptabel is of niet. Natuurlijk moeten we de tekst zo duidelijk mogelijk maken, zodat het niet op meerdere manieren te interpreteren is.'

Donderdag

'Vandaag bellen we met belangrijke Nederlandse stakeholders. In juni willen we een bijeenkomst organiseren, waarin we in het kader van de Energiedialoog met betrokkenen spreken over de toekomst van wind op zee. We brainstormen over een goede opzet. Het belooft een interessante bijeenkomst te worden, waarvoor we allerlei partijen uitnodigen: van milieuorganisaties tot energieleveranciers. Zo hopen we een duidelijk beeld te krijgen van wat er speelt in de sector en hoe we samen vooruit kunnen kijken.'

Vrijdag

'Op deze laatste dag van de week gaat de nieuwe versie van de politieke verklaring de deur uit. We hebben een infographic gemaakt om de governance-structuur die wij voor ogen hebben zo duidelijk mogelijk te maken. De meeste suggesties van de landen hebben we in de tekst verwerkt en we hopen dat ze tevreden zijn met de nieuwe versie, ook omdat de tijd voor 6 juni begint te dringen. Rond half zes drukken we op de verzendknop. Dan is het afwachten…'

Lillan Henseler (rijkstrainee) werkt samen met collega's Koos Dijkstra, Koen van Ginneken en Bram van der Wees bij de directie Energiemarkt en Innovatie aan de uitwerking van de politieke verklaring over Europese regionale samenwerking op de Noordzee.