Tekst Hélène Oostdijk
Foto Mylene Sopacua

Wat is er nu nodig om de maatschappelijke opgaven van morgen het hoofd te bieden? Hoe pakken we de economische kansen die innovaties en technologische doorbraken ons opleveren? Wat heeft een gezonde economie nodig, nu én later?

Ondernemers groot en klein, wetenschappers en ambtenaren staan gezamenlijk voor dezelfde vraag: Hoe anticiperen we op de toekomst, terwijl die zich aandient? In tijden van transitie waarin alles met alles samenhangt, zullen we ons werk en onszelf telkens opnieuw moeten durven uitvinden. De maatschappelijke transities waar we middenin zitten, vragen veel van ons. Ze gaan vaak sneller en zijn soms radicaler dan we kunnen bijbenen.

Mensen met een open blik, die durven te experimenteren, vallen en opstaan en altijd blijven leren, zijn de moderne ontdekkingsreizigers die het pad richting de toekomst banen. Maar dat kunnen ze niet alleen. Consumenten, ondernemers, bedrijven, wetenschappers en ambtenaren zullen steeds vaker en intensiever met elkaar samenwerken. Zo vinden we de juiste balans tussen kansen, uitdagingen en belangen. Alleen samen kunnen we de dilemma’s hanteren die dat onderweg oplevert.

Ik vind het belangrijk dat wij die toekomstbril altijd op hebben en dat wij onze stakeholders met open vizier daartoe uitdagen. In deze editie van het E-zine ‘EZK in beeld’ laten we zulke toekomstbouwers aan het woord. We zoomen in op beleid dat ruimte én richting geeft aan de creatieve industrie; we laten een voorbeeld zien van grootschalige samenwerking om alternatieven voor fossiele brandstoffen te introduceren; een ondernemer vertelt over zijn -soms eenzame- strijd om voet aan de grond te krijgen voor een andere vorm van elektriciteitsvoorziening en we laten internationale innovaties in de zorg door een Nederlands bedrijf zien. Aanpakkers met een krachtige visie op later vertellen hoe zij vandaag met hart en ziel werken aan morgen.

Ook maak ik met plezier van deze gelegenheid gebruik om je kennis te laten maken met het ‘verhaal van EZK’ (zie de video hieronder); onze gloednieuwe corporate story over de uitdaging richting de toekomst die ik hierboven schets. Ik nodig je uit om dit E-zine en ons verhaal samen met toekomstverhalen uit uw eigen praktijk verder te delen.

Maarten Camps
Secretaris-Generaal EZK

Verhaal van EZK