Tekst Chris Sol
Foto Mediatheek Rijksoverheid

Er is krapte op de arbeidsmarkt. En daar hebben veel bedrijven mee te maken. Hoe kom je aan goed gekwalificeerd personeel? Door: investeren in nauwe samenwerking tussen onderwijs en bedrijven. En door: omscholing en bijscholing van werknemers en het verbeteren van de leercultuur in het mkb.

Belangrijke resultaten MKB-actieplan

  • Voor leven lang ontwikkelen in het mkb komt 48 miljoen euro extra beschikbaar;
  • Met MKB!dee worden ondernemers zélf geprikkeld om de leercultuur in bedrijven en branches te verbeteren. In 2018 is de eerste groep deelnemers van start gegaan, met klinkende projectnamen als ‘Virtuele leermeesters’, ‘Van knowhow naar do now’ en ‘Een leven lang 2x20 minuten’;
  • Het ministerie van OCW verlengt de succesvolle Subsidieregeling Praktijkleren tot 2023. Per leerwerkplek kan een ondernemer tot 2.465 euro krijgen. In 2018 hebben maar liefst 120.000 leerlingen, via leerbanen, er van kunnen profiteren.

“MKB!dee gaf ons net het goeie steuntje in de rug”

Margot Lomans is verbetermanager bij installatiebedrijf Lomans, een 100-jarig familiebedrijf met twee vestigingen en in totaal zo’n 250 medewerkers, waar inmiddels de vierde generatie in het bedrijf werkt. “Onze algemeen directeur kwam terug van een vakantie, waar hij een boekje over verandermanagement bij bedrijven had gelezen en zei tegen mij: ‘Dat is net wat voor jou om te gaan doen’. En toen kwam MKB!dee voorbij, precies op het goede moment voor ons. MKB!dee gaf ons net het goeie steuntje in de rug.''

''Veel collega’s hier zijn heel taakgericht, houden zich vast aan structuur en zijn gericht op hun eigen technische expertise. En dan wil je als bedrijf dat mensen in multidisciplinaire teams gaan werken, dat voorbereiders en uitvoerders effectief met elkaar moeten gaan praten, gaan overleggen, dat iedereen flexibeler wordt. We hebben tweewekelijkse verbeter-teamsessies ingevoerd en week-starts. We werken met intervisie. Weet je, praten over je resultaten en je leermomenten délen, dat is best moeilijk. Zeker als je nooit gevraagd is om hierover na te denken en je niet gewend bent om dit soort gesprekken te voeren. Maar het is wel nodig. We proberen het makkelijker te maken voor ze, met teamcoaches en met nieuwe overlegruimtes die prettig aanvoelen.”

Margot Lomans, coördinator Continu Verbeteren bij Lomans totaalinstallateur.

“Leven lang leren hè”

“Binnenkort moeten we na vier jaar opstarten als opleidingscentrum helemaal op eigen benen staan. Dat gaat ons lukken! We hebben gelden gekregen uit het Regionaal Investeringsfonds mbo van het ministerie van OCW, met de eis dat het Limburgse bedrijfsleven zou cofinancieren. Dat is voor ons enorm belangrijk geweest. We leiden op met state-of-the-art apparatuur die wérkt. En we hebben ons ontwikkeld tot het ‘clubhuis’ van de installatietechniek hier in de regio. We leiden reguliere mbo’ers op – vaak via leerbanen – maar we doen ook de bijscholing van de medewerkers van de bedrijven die bij ons zijn aangesloten. Dat zijn er zo’n 250, voor 60-70 procent kleinere bedrijven tot 15 werknemers, die een grote behoefte hebben aan het updaten van de kennis en kunde van hun mensen. Levenlang leren, hè! Heel belangrijk, nu alle ontwikkelingen zó snel gaan. De RIF-gelden hebben het mogelijk gemaakt dat we daarvoor modulair onderwijs hebben kunnen ontwikkelen. Het mooie is: we zien leerlingen die twee/drie jaar terug met een diploma hier weggingen, nu terugkomen voor bijscholing.”

Frank Theeuwen, projectleider Centrum voor Innovatief Vakmanschap Installatietechniek Limburg