Tekst Arthur Simonse
Foto Olivier Middendorp

“We zijn al ruim twee jaar bezig met de voorbereidingen van de uitvoering van de veiling. En we zijn er klaar voor. We denken in juni te kunnen starten.”

Angeline van Dijk
Angeline van Dijk - Directeur-hoofdinspecteur van Agentschap Telecom

Aan het woord is Angeline van Dijk, directeur/hoofdinspecteur van Agentschap Telecom (AT). Het agentschap zit als een spin in het web als het gaat om het 5G (van Generatie)-netwerk in ons land. “Als Nederland zich in maatschappelijk en economisch opzicht wil blijven ontwikkelen, dan kan het niet buiten de mogelijkheden die het 5G-netwerk biedt. Heleen Uijt de Haag heeft dat in dit online magazine al prima verwoord, maar nogmaals: willen we al die data die nodig is om in de (nabije) toekomst sensoren (voor bijvoorbeeld gebruik in de bouw of in de agrisector) uit te lezen, om voertuigen van een afstand te besturen, om nieuwe vormen van zorg te ontwikkelen, of om op topsnelheid video’s en films te streamen, dan kunnen we niet buiten een snel en stabiel 5G-netwerk.”

Veiling

“Als alles loopt zoals gepland, gaan we dus over een paar maanden de 700, 1400 en 2100 MHz-frequenties voor onder meer een 5G-netwerk veilen. Die uitvoering van de veiling is ons - als dé autoriteit in het digitale domein – pakkie-an. De voorbereidingen zijn in volle gang. De staatssecretaris heeft de conceptveilingregels inmiddels gepubliceerd. Formeel reageren kan niet meer, maar de partijen hebben natuurlijk nog wel de mogelijkheid om daarover vragen te stellen. Iedereen die mee wil doen, weet nu precies aan welke voorwaarden ze moeten voldoen. Denk dan aan: de nieuwe frequenties moeten binnen twee jaar in de lucht zijn, het netwerk moet een bepaalde snelheid halen en het netwerk moet landelijk dekkend zijn. Gaat dit niet lukken, dan hoef je niet mee te doen.”

Planning veilig snelle mobiele communicatie
Planning veilig snelle mobiele communicatie

“We hopen natuurlijk op een vlekkeloze operatie, maar wie uiteindelijk ook de vergunningen toegewezen krijgt; het gaat er om dat Nederland op korte termijn een kwalitatief goed, betrouwbaar en veilig 5G-netwerk krijgt, zodat we weer volop kunnen aanhaken op de digitale transitie die - as we speak - overal ter wereld plaatsvindt.”

Vergunning

“Op die uitrol gaan we - als de hoeder van het digitale domein - natuurlijk wel streng toezien. Want nadat de vergunning is verleend, controleren we op die eerdergenoemde dekkingseis, we gaan de snelheid en de kwaliteit meten en heel belangrijk: we houden nauwlettend de elektromagnetische straling in de omgeving van antennes en zendmasten in de gaten. Steekproefsgewijs meten AT-ers door het hele land straling en dat wordt - met de komst van 5G - natuurlijk niet anders. Want we begrijpen de maatschappelijke zorgen en nemen die heel serieus. Ik kan misschien niet de ongerustheid bij iedereen wegnemen, maar het is zo dat het blootstellingsniveau in Nederland nog steeds een factor 10 ligt onder de strengste internationale limiet voor elektromagnetische straling. En als je wilt controleren hoe het is gesteld met de mogelijke straling van een antenne bij jou in de buurt, kijk dan op www.antennebureau.nl.”

Aanleg glasvezel netwerk
Aanleg glasvezel netwerk

Bedrijfsleven

“5G zal in het begin vooral interessant zijn voor het bedrijfsleven. Zo is Shell - met een experimenteervergunning die door ons is afgegeven - samen met KPN bezig op hun olieraffinaderij in Pernis en VodafoneZiggo werkt nauw samen met een fabriek voor elektrische auto’s. En ook hier in Groningen gebeuren mooie dingen onder de noemer 5Groningen. En ook voor de consument breken er mooie tijden aan. Want na de veiling van de 700, 1400 en 2100 MHz, gaan we 2022 ook de 3,5GHz veilen. Daarnaast worden de mogelijkheden van de 26 GHz frequentieband onderzocht. Dat gaat voor heel veel extra snelheid en nog minder vertraging op de lijn zorgen. Als je tenminste een telefoon hebt met 5G-ondersteuning!”