Foto Olivier Middendorp

Een sprekende bril die blinde mensen kan begeleiden in de openbare ruimte, een arts die vanuit het ziekenhuis alvast meekijkt naar de patiënt in de ambulance. Slimme sensoren die continu de waterkwaliteit van meren en plassen meten, of een drone die de stand van het gewas zonder vertraging aan de boer presenteert. Dat zijn nog maar een paar voorbeelden van de tientallen innovatieve projecten die er mogelijk zijn met de introductie van 5G. 

Nederland staat op de drempel van een nieuw telecomtijdperk. 5G, de nieuwste generatie mobiele communicatie, dient zich aan. 5G is nog sneller, heeft veel meer capaciteit en een ultrakorte reactietijd. Steeds meer apparaten worden met het internet verbonden, en de hoeveelheid data die we met elkaar delen groeit explosief.

Peter Rake
Peter Rake - Programmamanager 5Groningen bij de Economic Board Groningen

In Groningen worden al sinds 2016 allerlei toepassingen getest met 5G. Onder leiding van de Economic Board Groningen hebben tien gerenommeerde spelers uit de wereld van telecom, ICT, research en onderwijs hiervoor hun krachten gebundeld. Samen met ondernemers, onderzoekers en studenten uit de regio ontdekken we wat er allemaal mogelijk wordt als je altijd en overal onbeperkt internet hebt. Ik ben oprecht trots op alle mooie innovaties die worden ontwikkeld. Nieuwe technieken als 5G roepen een enorme creativiteit op. Het biedt bedrijven de kans om koploper te worden met innovatieve producten en diensten. Studenten van de Hanzehogeschool en Rijksuniversiteit Groningen leven zich uit met virtuele toepassingen op de HoloLens en knutselen aan de smart potato.

Natuurlijk moeten we waakzaam zijn op de privacy en veiligheidsaspecten van dit soort nieuwe technologieën. Ik krijg ook regelmatig vragen van bezorgde burgers over de gezondheidseffecten van 5G. We zorgen altijd voor een passend antwoord, en wijzen de weg naar betrouwbare bronnen (zoals het RIVM en de Gezondheidsraad) voor meer informatie. Ik vind het belangrijk dat mensen zich breed informeren over deze materie zodat ze een afgewogen mening kunnen vormen. 

Maar bij mij overheerst het optimisme. De regio kan profiteren van een unieke kans om te innoveren. Wij krijgen in Groningen nieuwe energie van de 5G proeftuin, die voor bewoners en bedrijven perspectief biedt voor een nieuwe toekomst. Ons motto is dan ook niet geheel toevallig 5Groningen – Verbonden met de toekomst.

Peter Rake,
Programmamanager 5Groningen bij de Economic Board Groningen