Nederlanders gebruiken elke dag meer en meer data. Elektronisch betalen, online video’s, de toekomstige zelfrijdende auto’s, robotica, landbouw- en zorgdrones: ze zijn nu al of straks niet meer weg te denken. Die grote behoefte in de samenleving aan snelle en betrouwbare mobiele communicatie vult het kabinet in.’

De vier meest gestelde vragen over 5G

1. Waarom 5G?

Deze nieuwe technologie is nodig omdat het mobiele dataverbruik groeit. Bijvoorbeeld door onderweg films te kijken, het gebruik van drones in de landbouw, machines in de industrie en zelfrijdende auto’s. Met 5G heeft Nederland ook in de toekomst een snel en stabiel mobiel netwerk.

2. Wat betekent straling van antennes voor mijn gezondheid?

Wetenschappelijke adviesorganen zoals de World Health Organization (WHO) en de Gezondheidsraad hebben geen bewijzen gevonden voor negatieve effecten op de gezondheid. In Nederland houdt de Gezondheidsraad de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten. Het Kennisplatform geeft bij vragen of zorgen duidelijkheid over mogelijke gezondheidseffecten van elektromagnetische velden.

3. Komen er meer antennes bij door 5G?

5G gaat gebruik maken van nieuwe en bestaande zendmasten. Naar verwachting komen er ook kleine antennes bij. Alle regels voor het plaatsen van antennes staan in het Nationaal Antennebeleid. De Rijksoverheid, gemeenten en de aanbieders van mobiele telefonie hebben in het Antenneconvenant afspraken gemaakt over de plaatsing van antennes waar geen omgevingsvergunning voor nodig is.

4. Waar zullen de antennes worden geplaatst?

Bij de plaatsing van antennes moeten telecombedrijven rekening houden met de volksgezondheid, het leefmilieu en de veiligheid. Daarom heeft de overheid Nationaal Antennebeleid opgesteld. In het Antenneregister kun je zien waar antennes staan en wat voor antennes dit zijn. Zie locaties antennes in Nederland. Meer informatie over de plaatsing van antennes is te vinden op de website van het Antennebureau.