Interview

Dit artikel hoort bij: EZK in Beeld 5G: de digitale toekomst

"Ideeën met impact helpen werkelijkheid te worden"

René Visser

Tekst Arthur Simonse
Foto Olivier Middendorp

“Noem het geen experimenteercentrum of fieldlab. Want het is veel meer dan dat. We zijn hier echt bezig om door middel van samenwerking - met meerdere partijen en door middel van verschillende technologieën en innovatieve toepassingen - de economische aantrekkingskracht van Nederland in het algemeen en Brainport Eindhoven in het bijzonder te vergroten.”

“En natuurlijk komt daar ook wat ‘proberen’ aan te pas, aldus René Visser, belangenbehartiger van VodafoneZiggo en enthousiast grondlegger van de 5G HUB, een samenwerkingsverband van Brainport Development, de High Tech Campus Eindhoven, Ericsson en VodafoneZiggo. “Maar het gaat ons uiteindelijk om de impact. Ieder initiatief of project dat wordt aangedragen, moet uiteindelijk leiden tot een werkend resultaat. Want anders beginnen we er niet aan.”

5G Hub

Dat ‘hier’ is de zogenaamde 5G Hub op de High Tech Campus van Eindhoven, waar bedrijven (startups, MKB, multinationals), studenten en wetenschappers nieuwe 5G-toepassingen en prototypes kunnen onderwerpen aan een praktijkproef, om uiteindelijk op te schalen naar de markt. Want Vodafone heeft voor de 5G HUB (met als ondertitel ‘Connecting new technologies’) van het Agentschap Telecom een tijdelijke 3,5 GHz frequentieruimte toegewezen gekregen, waardoor de 5G technologie daadwerkelijk kan worden ingezet.

René Visser
René Visser - Belangenbehartiger van VodafoneZiggo en enthousiast grondlegger van de 5G HUB, een samenwerkingsverband van Brainport Development, de High Tech Campus Eindhoven, Ericsson en VodafoneZiggo

“Hoewel we nog maar net de officiële opening achter de rug hebben, liggen er al een aantal projecten op ons bureau. Het project waar iedereen wel over gehoord heeft, heet Connected Ambulances’, een project waarin we samenwerken met Philips, de GGD-ambulancedienst en het Catharina Ziekenhuis, hier in de regio. We willen met behulp van een supersnelle én gegarandeerde 5G-verbinding proberen om ‘hulp op afstand’ te bieden. Het idee is om de arts of specialist - via een camera - vanuit het ziekenhuis al mee te laten kijken in de ambulance. En om die arts, via een dataverbinding, ook mee te laten kijken in echoapparatuur, zodat er, zonder dat er kostbare minuten worden verspild, een diagnose kan worden gesteld en/of voorbereidingen kunnen worden getroffen voor een behandeling of operatie.”

Entertainment

“Een ander terrein waar je 5G op kunt toepassen, is wat wij noemen ‘the future of entertainment’. Denk natuurlijk aan games, waar 5G in de niet al te verre toekomst ongetwijfeld een hele grote rol gaat spelen. Maar denk ook aan het beleven van muziek. Zo zijn we met de Eindhovense poptempel De Effenaar bezig om de mogelijkheid te bieden om popconcerten van een afstand – thuis, of waar je maar wilt – door middel van virtual reality live bij te laten wonen. En met voetbalclub PSV zijn we de mogelijkheden aan het onderzoeken om extra info over de wedstrijd en spelers te projecteren in mobiele telefoons, en de mogelijkheden van connected sensor-technologie voor een topsport lab."

Onderhoud met behulp van een Google Glass
Onderhoud met behulp van een Google Glass

Droomplek

“We zitten natuurlijk op een droomplek. In de nabijheid van de TU Eindhoven én omringd door de 200 bedrijven en 12.000 werknemers van de High Tech Campus die bijkans stikken van de ideeën. En die bovendien (bijna) allemaal op de één of andere manier bezig zijn met de nieuwste technologieën zoals photonics, machine learning, artificial intelligence, blockchain of 5G. Wat is er mooier om dat in zetten om ideeën werkelijkheid te laten worden? Want dat is toch de belangrijkste functie van het 5G HUB: ideeën werkelijkheid te laten worden. Hier in de 5G Hub kunnen ze - bijvoorbeeld tijdens inspiratiesessies - hun ideeën pitchen en fijnslijpen. En we kunnen ze introduceren aan ons netwerk. Zodat hun ideeën mogelijk in de toekomst een rol kunnen gaan spelen bij het oplossen van maatschappelijke uitdagingen.”

Wil je meer weten? Neem een kijkje op www.5ghub.nl.

DNA onderzoek