In 2015 tekenden de gemeente Krimpen aan den IJssel, het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, de provincie Zuid-Holland en het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard een bestuurlijke overeenkomst, om het voormalige EMK-terrein in Krimpen functioneel te saneren en daarmee geschikt te maken als bedrijventerrein.

Klankbordgroep

In 2015 startte ook de klankbordgroep Stormpolderdijk. De klankbordgroep bestaat uit ondernemers en bewoners. Alle bewoners in de klankbordgroep vertegenwoordigen de Stichting Belangen IJsselwijk EMK-terrein. Een stichting aan de overkant van de Sliksloot die een grote groep bewoners vertegenwoordigt. Als het ware “onder de rook’ van het voormalig EMK-terrein. Met een grotendeels dominante (noord)westelijke windrichting liggen zij direct in de zone waar geuroverlast kan ontstaan.

Brigitta Loos is lid van het eerste uur. Samen met andere buurtbewoners stapte ze op de overheid af. Die nodigde hen uit om actief mee te denken over het project. “We spreken namens een grotere groep van zo’n 80 huishoudens en ondernemers op en rond de Stormpolderdijk”, legt Loos uit. “We lezen mee, stellen kritische vragen en doen voorstellen om het werk veilig uit te voeren.”

Het EMK-terrein ligt op de Stormpolderdijk, een voor Krimpen belangrijk toekomstig bedrijfsterrein. Na de sanering van 5,5 hectare van het voormalige EMK-terrein wordt het samengevoegd met 1,5 hectare aangrenzend gemeentelijk terrein. Daarmee komt er 7 hectare bedrijfsterrein bij, dat is goed nieuws voor bedrijven. In de klankbordgroep zijn ondernemers vertegenwoordigd. ‘Dat komt omdat een groot deel van onze buren bedrijven zijn en overlast of hinder kunnen ondervinden door de werkzaamheden’ aldus Marianne de Wildt. Tot voor kort vertegenwoordigde de Wildt de ondernemers. Zij deed dit vijf jaar lang. Ook was zij schakelpunt naar de Ondernemerskring Krimpen aan den IJssel. 

Marianne de Wild
Onderneemster Marianne de Wildt

Bijdragen aan de maatschappij

“Als deelnemer aan de klankbordgroep kun je echt iets bijdragen aan de maatschappij in je eigen omgeving”,  vertelt Loos. De klankbordgroep heeft ook een belangrijke bijdrage geleverd aan het uitvoeringsplan 2.0. Klankbordgroeplid Jan Schreuder vult aan: “Denk aan de second opinion over de damwandconstructie. Die hebben wij als klankbordgroep voorgesteld. Net als de sanering in een hal.” Loos zegt: “Dat klopt, door onze inbreng is het uitvoeringsplan ook preciezer en meetbaarder geworden. In totaal hadden we bijna 100 opmerkingen op het plan. 90 procent daarvan is overgenomen. We worden echt gehoord.”

Klankbordgroep
Bijeenkomst klankbordgroep

GGD Rotterdam-Rijnmond

Niet alleen omwonenden en ondernemers nemen deel aan de klankbordgroep, ook de GGD Rotterdam-Rijnmond denkt actief mee over het project. Melissa Sparrenboom is namens de GGD betrokken bij de klankbordgroep. ‘Er komen heel veel partijen bij dit project kijken. Overheden, bedrijven, omwonenden, aannemers… Deelnemen aan de klankbordgroep is daarom belangrijk. We geven de volksgezondheid een stem in de plannen en uitvoering. En we blijven goed met elkaar in contact – voor, tijdens en na de sanering.’

Melissa is de opvolger van Henk Klapwijk die tot aan zijn pensionering in 2023 namens de GGD in de klankbordgroep zat. Als arts medische milieukunde adviseerde hij over gezondheidsrisico’s, schreef hij mee aan omgevingsplannen en ging hij met bewoners in gesprek. Net als Loos was Klapwijk deelnemer van het eerste uur. Henk: ‘Omwonenden waren bezorgd over de saneringsplannen. Begrijpelijk, want twee jaar daarvoor hadden zij geuroverlast ervaren toen er proefsleuven werden gegraven’.

Henk en Melissa
Henk Klapwijk en Melissa Sparrenboom, GGD Rotterdam-Rijnmond

Klankbordgroep bijeenkomsten

De klankbordgroep komt ongeveer 6 keer per jaar bijeen. ‘Bijeenkomsten met de klankbordgroep vinden vooral plaats rondom belangrijke gebeurtenissen. In de aanloop naar de selectie van de aannemer bijvoorbeeld. Of bij het maken van keuzes over de uitvoering: vindt de sanering plaats in de open lucht of in een hal? ’In zulke periodes kan het zomaar zijn dat we twee keer per maand bij elkaar komen. Maar als er weinig ontwikkelingen waren, zagen we elkaar soms maanden niet’, aldus Klapwijk.

Voorrecht

Omgevingsmanager Marco Endert vindt het een voorrecht om met de klankbordgroep te mogen werken. Endert: ‘Ik ervaar onze samenwerking als zeer prettig, en ik ben blij dat ik ook tijdens de uitvoering op ze mag rekenen. Het is een voorrecht om een groep te hebben die kritisch is, en tegelijk met je meedenkt. Geen hakken in het zand, maar vooruit’. De klankbordgroep heeft ook een rol naar de omgeving. Endert vervolgt: ‘De klankbordgroep is ook actief naar de omgeving. Wat wij bespreken, bespreken zij weer met hun achterban. Vragen die in de omgeving leven beantwoorden zij, of zetten ze door naar mij. Zo houden we samen de omgeving op de hoogte. Een hele fijne manier van werken’.

Uitleg werkzaamheden aan de klankbordgroep door Marco Endert
Uitleg werkzaamheden aan de klankbordgroep door Marco Endert
Socialmediapost
Uitnodiging bewonersavond

Informatieavond omgeving

Op 12 september 2022 organiseerde het project een informatieavond voor bewoners en omliggende bedrijven waarin de plannen voor de uitvoering verder werden toegelicht. Omwonenden, ondernemers en andere geïnteresseerden konden de conceptplannen voor de sanering en herontwikkeling van het voormalige EMK-terrein inzien.

Diverse specialisten stonden klaar om te vertellen hoe het terrein de komende jaren op een veilige manier wordt getransformeerd. Jasper Baas, als projectleider aanwezig namens de gemeente, kreeg zelfs al meerdere geïnteresseerde ondernemers aan zijn tafel.

Foto van mensen in gesprek op de informatieavond 12 september 2022
Informatieavond 12 september 2022
Bewonersavond met stakeholders
Marco Endert, Robbert Brandt en Wethouder Van der Wal

Projectwebsite, nieuwsbrief en bouwapp

Natuurlijk is het ook belangrijk dat alle informatie over de sanering makkelijk terug te vinden is. Op de projectwebsite stormpolderdijk.nl staan nieuwsberichten, achtergronden en documenten. Ook verschijnt met enige regelmaat een nieuwsbrief over de voortgang van de werkzaamheden. Abonneren op de nieuwsbrief kan via de website. Als de uitvoering start gaat de aannemer gebruik maken van een bouwapp. Hierover komt nog informatie beschikbaar via de website.

Communicatiestrateeg Sabine van den Berg
Communicatiestrateeg a.i Sabine van den Berg

Fotodagboek

Richard Donkervliet werkt als senior adviseur milieu bij Dura Vermeer, daarnaast is hij fanatiek fotograaf. Gedurende de werkzaamheden op de Stormpolderdijk maakt hij regelmatig foto’s die hij publiceert via Flickr. Via deze link is zijn fotodagboek te volgen.

Contact

Omgevingsmanager Marco Endert is bereikbaar via de omgevingstelefoon, tussen 6.00 en 22.00 uur, op 06 - 535 994 16 (telefonisch en Whatsapp). Of per e-mail: stormpolderdijk@gmail.com