Geachte lezer,

Een van de grootste bodemsaneringen van Nederland gaat in het voorjaar 2024 van start. Het zwaar vervuilde voormalige EMK-terrein in Krimpen aan den IJssel, waar een koolteer-fabriek en een chemisch afvalverwerker hebben gestaan, wordt functioneel gesaneerd en opgeruimd. In de grond zitten naast oude ondergrondse kelders, funderingen en andere obstakels, sterke verontreinigingen zoals teer en olie. Een bijzonder project waar het ministerie van IenW opdrachtgever van is.

De grond van het EMK-terrein op de Stormpolderdijk is sterk verontreinigd. Al die vervuiling is jarenlang gecontroleerd geïsoleerd en bedekt door een laag asfalt, maar binnenkort ondergaat het terrein een transformatie. Het wordt opgeruimd en opnieuw ingericht. Het gaat om een terrein naast de IJssel van zo'n 5,5 hectare groot. Samen met de naastgelegen gemeentelijke terreinen biedt het voor de gemeente Krimpen aan den IJssel 7 ha nieuwe ruimte voor ondernemers.

De gemeente Krimpen aan den IJssel heeft dit terrein (onder voorwaarden) gekocht van het ministerie van IenW. Het is mooi om te merken dat bij de gemeente, verantwoordelijk voor de uitgifte van kavels, zich nu al ondernemers melden voor de kavels als het terrein hiervoor klaar is. Dat is waar we het voor doen.

In dit online magazine vertellen de betrokken partijen bij deze grote bodemsanering meer over hoe deze sanering uitgevoerd gaat worden. We lichten toe hoe het voormalig EMK-terrein bijdraagt aan een onderzoek van onafhankelijk onderzoeksinstituut Deltares en onderzoeksinstituut KWR naar de afbraak van PFAS in grondwater. Een deel van de artikelen zijn (op andere wijze) eerder verschenen op www.stormpolderdijk.nl, daarnaast hebben we ook nieuwe inzichten van betrokkenen toegevoegd.

Aan het woord komen verder: de gemeente Krimpen aan den IJssel, de provincie Zuid-Holland, medewerkers van aannemer Dura Vermeer en de klankbordgroep. Ieder draagt vanuit eigen rol en expertise bij aan de herontwikkeling van het zwaar verontreinigde en ingepakte EMK-terrein naar een nieuw bedrijventerrein in de komende vier jaar. Tot slot geven we u een inkijkje in alle werkzaamheden die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden ter voorbereiding van een van de grootste bodemsaneringen van Nederland.

Wij wensen u veel plezier bij het lezen van dit online magazine!

Met vriendelijke groet,

Projectteam Stormpolderdijk

In opdracht van het ministerie van IenW

Auke Oostra
Auke Oostra, opdrachtgever ministerie van IenW
Robbert Brandt
Robbert Brandt, regievoerder namens ministerie van IenW
Marco Endert
Marco Endert, omgevingsmanager Dura Vermeer
Silvester Pastoor
Silvester Pastoor, projectmanager Dura Vermeer
Jeroen van den Nouwenland
Jeroen van den Nouweland, technisch manager namens gemeente Krimpen a/d IJssel
Sabine van den Berg
Sabine van den Berg, communicatiestrateeg (in opdracht ministerie van IenW)
Gerben van der Sterren
Gerben van der Sterren, technisch manager (VOF Geofoxx-LexmondTTE/ministerie van IenW)
Arthur van de Velde
Arthur van de Velde, senior adviseur/omgevingsmanager (VOF Geofoxx-LexmondTTE/ministerie IenW)
Roman Packbier
Roman Packbier, milieuadviseur (VOF Geofoxx-LexmondTTE/ministerie IenW)