Tekst Karel Feenstra en Luc van Koppen
Foto 's Valerie Kuypers
Veel IenW-onderwerpen kende hij al als gedeputeerde van Flevoland. Maar als staatssecretaris moest hij alle zeilen bijzetten. Chris Jansen voelt zich inmiddels thuis op één van de twee ministeries die zijn voorkeur hadden.
Chris Jansen (1966)
Woont in de Flevopolder
Getrouwd, twee kinderen
Studie economie in Amsterdam
1994-2008 Werkzaam in telecommunicatie
2010-2020 Raadslid PVV in Almere
2011-2020 Fractievoorzitter PVV Provinciale Staten Flevoland
2019-2021 Tweede Kamerlid PVV
2023-2024 Gedeputeerde Flevoland namens PVV
2024- heden Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat
Toen hij op dinsdag 2 juli als nieuwe staatssecretaris het kantoor van IenW aan de Rijnstraat in Den Haag binnenliep, was hij niet voor iedereen een bekend gezicht. Toch is Chris Jansen een door de wol geverfde politicus. Met lokale, regionale en landelijke ervaring als volksvertegenwoordiger, en bovendien een PVV”er met bestuurlijke ervaring. Jansen groeide op in Bussum, had een onbezorgde, liefdevolle jeugd. Thuis hadden ze het niet breed, maar ze kwamen ook niks te kort. Hij studeerde economie aan de HES en de VU in Amsterdam en verhuisde in 1998 naar Flevoland.
Wat betekent die provincie Flevoland voor jou?
“Rust, ruimte en een betaalbare eengezinswoning. Dat was voor mijn vrouw en mij, net als voor heel veel mensen, de eerste reden om naar Almere te verhuizen. En hoewel Almere vlakbij Het Gooi ligt, waar ik vandaan kom, is het toch totaal anders. Een bonte verzameling van mensen uit alle hoeken van ons land, die allemaal hetzelfde voor ogen hebben: lekker wonen, ruimte, groen. Dat verandert overigens wel. Almere is ondertussen de zevende stad van Nederland en de ruimte bij nieuwe huizen wordt steeds wat kleiner.”
Als gedeputeerde had Jansen economie, onderwijs en arbeidsmarkt in zijn portefeuille, maar ook de groei van Almere, “buitendijks bouwen”, de ontwikkeling van de high tech sector in Almere. Niet voor niets had Jansen toen hij gepolst werd om bewindspersoon te worden, voorkeur voor twee ministeries: Economische Zaken en IenW. Het werd dus IenW. “Het mooie van IenW is dat vrijwel alle onderwerpen super belangrijk zijn in het dagelijks leven van heel veel mensen. Of het nu gaat om goede bereikbaarheid door een betaalbaar, toegankelijk en goed georganiseerd openbaar vervoer. Een OV dat veilig is voor reizigers en medewerkers. En aan een schone gezonde leefomgeving, met schone lucht, gezonde bodem en een goed toezicht daarop. Of om een economie waar afval steeds meer als grondstof wordt gezien, en waar ondernemers kansen zien voor nieuwe slimme, eerlijke verdienmodellen op dit gebied. Op al die onderwerpen ga ik heel graag aan de slag.”
Puzzel
Ook Jansen had weinig tijd om in te werken want er moest vrijwel gelijk een knoop worden doorgehakt over de tariefstijging van de NS. “Ik ben er trots op dat we voor komend jaar de prijsstijging van 12% hebben kunnen halveren tot een stijging van 6%.”
Is de stap van gedeputeerde naar staatsecretaris een grote stap?
“Het landelijke niveau, de impact die het werk heeft, de snelheid en de veelheid van onderwerpen: ik moest wel een tandje bijschakelen. Veel onderwerpen kende ik op provinciaal niveau, maar het terrein van leefbaarheid is nieuw voor me. Gelukkig zijn er veel deskundige ambtenaren. Ik laat me graag bijpraten over wat er speelt. Dan leg ik een puzzel in mijn hoofd die ik check of het klopt en dan gaan we ermee verder.”
Hoe ga jij te werk als bestuurder?
“Ik haal wel eens een spreuk van Johan Cruijff aan, één van de mensen die ik bewonder. Hij zei ooit: “Als je een voetballer ziet sprinten, dan is hij te laat vertrokken.” Dit spreekt me zeer aan. Door van tevoren goed te luisteren naar alle betrokken partijen, zoals ook omwonenden, ondernemers en alle betrokken partijen, door eerlijk en realistisch te zijn over verwachtingen en doelen, wil ik niet alleen voorkómen dat ik moet sprinten, maar hoop ik resultaten te boeken die haalbaar zijn en waar we echt verder mee komen. Waar alle Nederlanders wat aan hebben.”