Tekst Cindy Wiltenburg
Foto Martijn Beekman
Migranten kunnen zich melden in hun asielzoekerscentrum met biometrie. Het is een van de innovaties waar het ministerie van Justitie en Veiligheid aan werkt. Een innovatie die ook buiten het ministerie opvalt, want het project ‘biometriesysteem voor de migratieketen’ is genomineerd voor de Computable Award 2019 in de categorie ict-project van het jaar bij de overheid.
Biometrie als aanvulling
De partners in de migratieketen maken gebruik van paspoorten bij de identificatie van asielzoekers. Het is daarbij heel belangrijk dat duidelijk wordt dat de persoon die asiel aanvraagt aantoonbaar ook de persoon is die hij of zij zegt te zijn. Daarom wordt, uiteraard binnen de wettelijk vastgestelde kaders, biometrie gebruik in aanvulling op de registratie via paspoortgegevens.
Volgens de jury van de award is de open source technologie die uiteindelijk leidde tot de sterke verbetering van het registratieproces een van de redenen dat het project genomineerd is. Daarnaast leverde een gewaagde en innovatieve manier van aanbesteden een besparing van 65 procent op.
Reurik Regelink, locatiemanager van het azc Luttelgeest, werkt een keer per week tijdens de wekelijkse melddag met het nieuwe biometriesysteem. De nominatie komt voor hem als een verrassing: “Wat een compliment! De nieuwe systematiek zorgt voor de asielzoekers voor een soepelere registratie met biometrie en het is nog voordeliger uitgepakt ook. Maar het was ons natuurlijk niet om een nominatie te doen; wij zijn er trots op dat we na jaren van testen en proberen een systeem hebben dat werkt. Het was al feest toen we een eerdere pilot in 2016 met een geslaagd resultaat konden afronden. Iets wat we met taart gevierd hebben. De nominatie voor dit JenV brede project is wat mij betreft de kers op die taart!”
Wat is biometrie en waarom gebruikt JenV het?
Biometrie is een techniek voor het vaststellen van iemands identiteit door het meten van fysieke of gedragskenmerken via vingerafdrukken, gezichts- of stemherkenning. Om processen die hier gebruik van maken te verbeteren is een gemeenschappelijke, innovatieve architectuur bedacht. Het project ‘biometrie in de migratieketen’ heeft gezorgd voor verbetering van de bestaande dienstverlening en biedt nu de mogelijkheid om nieuwe biometrische technologieën efficiënt te koppelen. Daarnaast biedt het betere monitoring- en analysemogelijkheden, zodat ketenpartners hun processen beter kunnen inrichten.
(artikel loopt door onder fotoserie)