Tekst Rutger Rog
Foto Rutger Rog

“Sorry, ik moet straks ook even praten met een meisje dat me gisteravond laat een bericht heeft gestuurd over een bedreiging.” Het is kenmerkend voor het werk van Melvin. Zijn werk stopt niet om 17:00 uur. “Ik sta dag en nacht voor ze klaar. Alleen zo kun je ze helpen en krijg je het vertrouwen van ze.”
Melvin had maar één doel in het leven: profvoetballer worden. Hij speelde in de jeugdopleiding van Vitesse en heeft onder contract gestaan bij De Graafschap en FC Oss. Maar helaas is het nooit tot de grote doorbraak gekomen. Op zijn 24e zat hij zonder contract en heeft hij een punt gezet achter zijn loopbaan als voetballer. “En dan? Geen opleiding, geen werkervaring, vrouw en kind thuis. Wat moet je dan gaan doen?”

Ander wereldje

Melvin had nog zijn jeugdvrienden. “Die begaven zich in een ander wereldje waar wel het geld werd verdiend.” Hij vertelde zijn vrouw dat hij overwoog de stap naar dat wereldje te zetten. “Die zei gelijk, als je dat doet gaan je dochter en ik bij je weg. Daarnaast heb ik mezelf ook beloofd dat ik nooit een vader zou zijn zoals mijn vader dat voor mij was.”
Hij moest dus een andere weg bewandelen. Hij begon met vrijwilligerswerk; voetballes geven aan kleuters. “Daar ben ik achter mijn passie en mijn talent gekomen. Ik help graag mensen en ik kan goed kennis overbrengen.” Vanuit die rol is hij verder uitgegroeid als jongerenwerker en nu heeft hij een eigen welzijnsstichting opgezet in de Arnhemse wijk Presikhaaf.

Echte liefde

“Er zijn jongens en meisjes die me pa noemen. Veel jongeren hier komen uit eenoudergezinnen. Ik heb dat ook meegemaakt. Ik weet hoe het is om geen vader te hebben of eentje die vooral afwezig is. Ik weet hoe het is om in armoede op te groeien. Ik kan ze daarom goed begeleiden en heb daar ook een goed netwerk voor om die jongeren te laten uitgroeien tot de beste versie van zichzelf.”
Melvin is zich bewust van zijn belangrijke rol in het leven van de jongeren. “De liefde die ik ze geef is echt. Maar als ze iets doen wat niet klopt, spreek ik ze ook aan als strenge vader. Ze hoeven mij niet aardig te vinden. Ik wil gewoon dat ze succesvol worden in wat ze doen. Als ik alleen maar lief ben, gaan ze dat niet halen. Dan ben ik maar een klootzak. Maar als vader geef ik ze liefde en corrigeer ze. Ik duw ze weg en pak ze daarna weer vast. Dat is wat ik doe in mijn werk.”