Tekst Erik Bosten
Foto Carina van Roekel

Nieuwe tijden vragen om nieuwe vaardigheden. SSR startte in 2020 met KennisBites voor leidinggevenden: korte interactieve kennissessies over ‘het nieuwe leidinggeven’.

Leerinterventies en bijeenkomsten op locatie met veel interactie. Het is de basis van het SSR cursusaanbod voor leidinggevenden. “Speciaal voor leidinggevenden bieden we veel langere trajecten waarbij de deelnemers meerdere keren bij elkaar komen. Ze zijn even weg van de dagelijkse werkzaamheden en je creëert een sfeer waarin het makkelijk sparren is met collega’s”, legt SSR cursusmanager Rosanne Koetze uit. “Dat viel plotseling stil als gevolg van alle coronamaatregelen, dus moesten we iets nieuws bedenken. En de nieuwe omstandigheden vroegen bovendien om nieuwe onderwerpen te behandelen.”

Logo kennisbites

“We stonden dus voor de uitdaging om naast een nieuwe vorm óók nieuwe inhoud te ontwikkelen”, vat collega cursusmanager Mayke Been het samen.

Snel, praktisch en interactief

“Het was voor ons meteen duidelijk dat we niet van onze deelnemers wilden vragen om naast al dat online werken ook nog eens een dag lang achter een laptop te zitten voor een cursus. Het moest kort en meteen toepasbaar zijn in de werksituatie. Na een succesvol webinar over ‘leidinggeven in crisistijd’ kwamen we op het idee van de KennisBites”. Been vervolgt: “KennisBites zijn korte kennis- en inspiratiesessies die je makkelijk kunt inpassen én meteen kunt toepassen in je dagelijkse werk. We hopen dat leren en werken op deze manier vloeiend in elkaar kunnen overgaan”.

Koetze: “Omdat we zo dicht bij de praktijk willen zitten, blijft interactie tijdens de sessie heel belangrijk. Daarom werken we met kleine groepen en worden KennisBites over een bepaald onderwerp meerdere keren georganiseerd. Uit de evaluaties tot nu toe blijkt dat deelnemers dit als een pluspunt zien”.

We hopen dat leren en werken op deze manier vloeiend in elkaar kunnen overgaan.

Lastige gesprekken achter de laptop

Inmiddels organiseerde SSR KennisBites over meer dan 10 thema’s. Onder meer over resultaatgericht sturen, samenwerken op afstand, lastige gesprekken in hybride tijden en het hervinden van groepsdynamiek in het ‘nieuwe werken’. Want hoe houd je je team bij elkaar in tijden van thuiswerken en online vergaderen? Hoe voorkom je dat je medewerkers uit het oog verliest en hoe zorg je ervoor dat nieuwe medewerkers opgenomen worden in de groep? En als er dingen niet goed gaan, hoe voer je dan lastige gesprekken vanachter je laptopcamera?

"Het zijn nieuwe omstandigheden die vragen om andere communicatieve vaardigheden en daar willen wij ondersteuning bij bieden”, legt Koetze uit. “De keuze voor de onderwerpen komt voort uit evaluaties van deelnemers, input van leidinggevenden binnen de Rechtspraak en het Openbaar Ministerie én vanuit de actualiteit. Aan de hand van de onderwerpen die naar boven komen, gaan wij op zoek naar externe experts die gefundeerde inzichten bieden en vooral ook concrete tips kunnen geven voor deze situaties.”

KennisBites - Meedoen?

Door het jaar heen organiseert SSR in samenwerking met diverse trainingsbureaus KennisBites over verschillende onderwerpen. Deelnemen? Kijk dan naar de geplande uitvoeringen op de cursuspagina of kies voor de button ‘hou mij op de hoogte’ als je bericht wil krijgen bij een nieuwe uitvoering.

Liever meer dan een Bite?

Tijdens de online cursus Omgaan met werkdruk voor leidinggevenden bekijk je individueel wat voor jou de optimale werkmethode is in termen van tijdsindeling, persoonlijke effectiviteit, timemanagement en werkgewoonten. Het belangrijkste middel daarbij is kritisch zelfonderzoek. Dit wordt gestimuleerd door in een veilige virtuele cursusomgeving ervaringen uit te wisselen met andere cursusdeelnemers, door middel van een personal development center en input van de docent.

Wil je ook niet dat de druk in het werk je leven bepaalt? Schrijf je dan in voor Omgaan met werkdruk voor leidinggevenden.