Met een gemiddelde temperatuur van 11,8 °C was dit jaar opnieuw warm, net zoals vorig jaar. 2024 was ook zeer nat: als we kijken naar alle automatische KNMI-weerstations in ons land, is er landelijk gemiddeld 986 millimeter gevallen, normaal is dat 795 millimeter. De zon scheen dit jaar iets minder dan normaal: januari, augustus en september waren zeer zonnig, terwijl februari en december zeer somber waren.
In 2024 waren vooral de nachttemperaturen warm
Officieel wordt neerslag berekend op basis van 13 neerslagstations verspreid over het land, de zogenoemde P13. De gevalideerde data van deze neerslagstations zijn pas eind januari beschikbaar. In de weeroverzichten houden we voor landelijk gemiddeld daarom altijd de automatische weerstations aan.
In het zuidwesten was het het minst nat. Het droogste KNMI-station was Westdorpe, daar viel 803 millimeter, 20 millimeter meer dan het langjarig gemiddelde. In het zuiden en op de Veluwe was het natst met ruim 1100 millimeter neerslag. Het natste KNMI-station was Deelen met 1117 millimeter. Zo’n 250 millimeter meer dan het langjarig gemiddelde.

Januari met sneeuw, storm en veel zon
Januari was de vierde natte maand op rij, al viel het overgrote deel van de neerslag in de eerste vijf dagen. Ondanks dat was het ook zonnig. Met een gemiddelde temperatuur van 3,9°C tegen 3,6°C normaal was januari aan de zachte kant. Ons land kreeg te maken met meerdere stormen en codes oranje.

Warmste februari sinds begin van de metingen
Februari was de zachtste februarimaand sinds het begin van de metingen met een temperatuur van circa 8,2°C tegen 3,9°C normaal. Zulke hoge februaritemperaturen kwamen vroeger niet voor en ook in het huidige klimaat is zo'n zachte februari redelijk uitzonderlijk. Op 15 februari werd het in Woensdrecht 18,0 °C, de hoogste temperatuur deze winter. Februari was de vijfde natte maand op rij.

Maart was recordwarm maar somber
Met een gemiddelde temperatuur van 9,0 °C tegen normaal 6,5 °C was het de zachtste maart sinds 1901, het begin van onze metingen. De maand kende geen enkele vorstdag, wat slechts één keer eerder is voorgekomen. In tegenstelling tot de (zeer) natte voorgaande vijf maanden was maart droger dan normaal.

Extreem natte, vrij warme en sombere aprilmaand
Gemiddeld was april met een temperatuur van 10,8°C tegen 9,8°C normaal, warm. Maar de maand was ook extreem nat en vrij somber. Op veel plaatsen viel meer dan twee keer de maandhoeveelheid neerslag. De verschillen in weer tussen de eerste en tweede helft van de maand waren groot.

Zeer natte meimaand
Mei was de natste meimaand sinds het begin van de metingen met gemiddeld 127 millimeter neerslag tegen 55 millimeter normaal. In 1983 viel landelijk gemiddeld 115 millimeter in de maand mei, dat was het vorige record. In het zuiden viel deze maand plaatselijk meer dan 200 millimeter. Zware buien zorgden plaatselijk voor wateroverlast. De maand was ook warm met een gemiddelde temperatuur van 15,4°C tegen normaal 13,4°C.

Koele juni met warme laatste week
Met een gemiddelde temperatuur van 15,8 °C tegen normaal 16,2 °C was juni vrij koel. Lang leek de maand zeer koel te eindigen, met de eerste drie weken temperaturen ruim onder het langjarig gemiddelde. Maar deze laatste warme week zorgde dat de gemiddelde temperatuur toch nog flink omhoog ging.

Juli was erg nat maar ook vrij normaal
De maand juli was een natte maand, met gemiddeld 108 millimeter neerslag ten opzichte van het klimatologische gemiddelde van 78 millimeter. Slechts op vijf dagen bleef het deze maand op alle KNMI-stations droog. Met een gemiddelde temperatuur van 18,2°C was juli iets koeler dan het klimatologische gemiddelde van 18,3°C.

Augustus was zeer warm en zonnig
Augustus was zeer warm en zonnig. Op enkele korte onderbrekingen na was het zomers weer met vaak maximumtemperaturen rond 25 °C. Rond 13 augustus was het enkele dagen zeer warm met een hoge luchtvochtigheid en hoge minimumtemperaturen van rond de 19°C. Op 13 augustus werd met 34,9 °C in Nieuw Beerta, Groningen, de hoogste temperatuur van deze zomer gemeten.

Warme, zonnige en natte septembermaand
September was ruim een graad warmer dan het langjarig gemiddelde: gemiddeld was het 15,8 °C tegen 14,7 °C. Dit kwam met name door het zomerse begin van de maand en de warme dagen in de tweede helft van de maand. Enkele dagen viel er ook veel regen en daardoor was september ook zeker een natte maand.

Zachte, droge oktobermaand met zonnige perioden
Oktober was een zachte maand, met een gemiddelde temperatuur van 12,1°C tegen een langjarig gemiddelde van 10,9°C. Daarmee was het de derde warme maand op een rij, na een iets koelere julimaand. Met landelijk gemiddeld 48 millimeter neerslag, tegen een langjarig gemiddelde van 75 millimeter, was oktober een droge maand. In oktober scheen de zon gemiddeld iets meer: 128 zonuren tegen 120 normaal. Dit komt vooral door twee zeer zonnige perioden in het begin en in de tweede helft van de maand.

Afwisselende november
November kende opnieuw een afwisseling van koude en zachte perioden. Op 24 november kwamen we door storm Bert, die over het Verenigd Koninkrijk trok, in een sterke zuidelijke stroming en nam de temperatuur heel snel toe. Het werd zeer zacht voor de tijd van het jaar: in Ell werd het die dag 19,1 °C. Daarna daalde de temperatuur aan het einde van de herfst weer. Op 29 november werd het in Woensdrecht -4,1 °C, de laagste temperatuur deze herfst.

Zeer zachte en sombere decembermaand
December was een zachte, sombere maand met de normale neerslaghoeveelheid. De gemiddelde temperatuur kwam uit op 6,1 °C. Met slechts 29 uur scheen de zon de helft van de normale zonneschijnduur. Van 9 tot 19 december was er geen zon, in 30 jaar was het niet zo somber geweest. Op 6 en 7 december stond er aan de kust veel wind.
De staat van ons klimaat 2024
Klimaatverandering laat zich steeds sterker zien, zowel in Nederland als wereldwijd. Er zijn in Nederland meer dagen met zware neerslag en steeds minder ijsdagen. 2024 was samen met 2023 het warmste jaar in Nederland sinds het begin van de metingen in 1901. In De staat van ons klimaat beschrijft het KNMI het weer van 2024 en plaatst dit in de context van de wereldwijde klimaatverandering.