De weerkamer van het KNMI staat 24/7 paraat om Nederland te waarschuwen als er gevaarlijk weer dreigt. Hierdoor kunnen mensen zich voorbereiden op gevaarlijk weer waardoor de kans op schade en letsel beperkt wordt. De uitgangspunten van onze waarschuwingen zijn de impact van extreem weer en de gevolgen voor de samenleving in de straat, op de weg en in het water.
Bij code oranje bestaat een grote kans (60% of meer) op gevaarlijk of extreem weer waarbij de impact groot is en er kans is op schade, letsel of veel overlast. Bij naderend gevaarlijk weer adviseren we om extra op te letten en je voor te bereiden. Bij code rood, ook wel weeralarm genoemd, verwachten we dat het extreem weer een grote impact op de samenleving heeft. De weersituatie kan voor zoveel schade, letsel en overlast zorgen dat het maatschappij-ontwrichtend kan zijn. Dit kan heel plaatselijk zijn. Code rood wordt op zijn vroegst 24 uur afgegeven voordat het weerfenomeen zich voordoet.
In 2024 hebben we negen keer code oranje afgegeven.
Er is geen code rood afgegeven.
Uitgegeven weerwaarschuwingen voor Nederland
In 2024 hebben we negen keer code oranje afgegeven. De waarschuwingen werden afgegeven voor gladheid door ijzel of sneeuw, onweersbuien en windstoten. Voor stormen Henk, Isha, Louis en Conall gold een code oranje voor zware windstoten.



De weerwaarschuwingen worden gemiddeld met een 7,5 gewaardeerd.
Meeste Nederlanders kennen KNMI-weerwaarschuwingen
Waarschuwingen van het KNMI zijn bij de meeste Nederlanders bekend. Om te onderzoeken hoe Nederlanders onze weerwaarschuwingen ervaren, hebben we in 2024 peilingen uitgevoerd na afloop van vijf codes oranje.
Aan het onderzoek deden telkens ongeveer 1.000 mensen mee in gebieden waar de desbetreffende code oranje was afgegeven. Vier op de vijf Nederlanders (82%) hebben het juist dat het KNMI de weerwaarschuwingen afgeeft. Bijna driekwart (72%) van de ondervraagden wist zeker dat er een weerwaarschuwing was afgegeven. Vooral de waarschuwingen voor onweersbuien en zware windstoten waren goed bekend. Nederlanders horen vooral via een nieuwsapp of websites, de televisie of de radio over de weerwaarschuwing.
Lees het volledige rapport Weerwaarschuwingen flitspeilingen 2024.