Tekst Anne-Mischa van Schouwenburg

In een veranderende internationale veiligheidssituatie pleit Nederland voor versterking van internationale civiele crisisbeheersing. Dit gebeurt onder meer door civiele experts uit te zenden naar missies van de EU, VN en de OVSE, maar ook naar (veld)kantoren van internationale organisaties. De bijdrage van civiele experts is aanzienlijk, voornamelijk in missies aan de randen van Europa.

Wie zijn de civiele experts?

Civiele experts zijn specialisten met kennis op het gebied van bijvoorbeeld security sector reform, justitie of gender en dragen in hun werk bij aan rechtsstaatontwikkeling, veiligheid of goed bestuur in fragiele staten. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft rond 150 civiele experts in haar bestand, waarvan er momenteel ongeveer 50 zijn uitgezonden.

Les tijdens Pre-Deployment training maart 2018
Aandachtige experts tijdens de training op Clingendael

Pre-Deployment Training

Nederland streeft naar verdere professionalisering van eigen capaciteiten op het gebied van civiele crisisbeheersing. In dit kader werd door Clingendael van 26 tot 29 maart een Pre-Deployment Training georganiseerd voor civiele experts. Tijdens deze training, die in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken voor het eerst gehouden werd, werden 20 civiele experts gedegen voorbereid op een uitzending. Verschillende sprekers lieten de cursisten kennis maken met fundamentele elementen als civiel-militaire samenwerking, mensenrechten en Security Sector Reform. Ook leerden zij een conflict map maken en was er een workshop over solliciteren bij EU missies. Gedurende vier dagen was er volop ruimte voor het uitwisselen van ervaringen en gedachten met sprekers en civiele experts die al meerdere uitzendingen erop hebben zitten. Levende discussies tijdens de sessies zorgden ervoor dat ervaringen ook onderling gedeeld werden.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken is van plan om de training zo’n twee keer per jaar te houden in samenwerking met Clingendael.