AgendaEen greep uit de activiteiten van de komende periode
April 2018 - Mei 2018
Op 13 april wordt de Strategic Monitor 2018, een samenwerking van The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS) en onderzoeksinstituut Clingendael, aangeboden aan de ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie. Secretaris-generaal Joke Brandt van Buitenlandse Zaken neemt de strategie in ontvangst waarna een aanvullend debat met Clingendael volgt. Na presentatie zal de publicatie te vinden zijn op de website van de HCSS of Clingendael.
Op 14 april brengen twee beleidsmedewerkers van de afdeling Non-Proliferatie, Ontwapening, Wapenbeheersing (DVB/NW) een bezoek aan de Amsterdam University College Model United Nations om te spreken over de toekomst van het 'Joint Comprehensive Plan of Action' (JCPOA) — de Iran-deal.
Op 16 april komen verschillende Nederlandse NGOs, onderzoekers en academici op bezoek bij het ministerie van Buitenlandse Zaken om over het Nederlandse nucleaire ontwapenings- en non-proliferatiebeleid te praten ter voorbereiding op de aanstaande Nucleair Non-proliferatieverdrag (NPV) PrepCom in Genève.
Op 16 en 17 april zal in Wenen de vijfde Informal Working Group Structured Dialogue meeting plaatsvinden. Het thema van deze meeting zal zijn: ''Risk Reduction, De-escalation and Threat Perceptions related to Terrorism''.
Op 19 april zal de tweede bijeenkomst van het Permanent Structured Cooperation (PESCO)-project over Militaire Mobiliteit plaatsvinden in Brussel. Tijdens deze bijeenkomst zal Nederland de Mobility Pledge onder de aandacht brengen. Deze pledge moet toezien op de implementatie van alle pijlers op het gebied van militaire mobiliteit. Eerder schreef de Veiligheidsdiplomaat al over PESCO, lees het artikel hier.
Van 23 april t/m 4 mei vindt de tweede sessie van de voorbereidende commissie (PrepCom) van het Nucleair Non-proliferatieverdrag (NPV) plaats. Meer dan 100 lidstaten van het verdrag gaan onderhandelen over nucleaire ontwapening, non-proliferatie en vreedzaam gebruik van kernenergie. Nederland speelt als voormalig voorzitter een belangrijke rol in dit proces.
Eind april wordt de Nederlandse Cyber Security Agenda (NCSA) aan de Tweede Kamer aangeboden. De NCSA is een ambitieuze cybersecurity-agenda met onder meer standaarden voor Internet-of-Things-apparaten, het stimuleren van bedrijven om veiliger software te maken via software-aansprakelijkheid, het versterken van het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) als aanspreekpunt van Computer Emergency Response Teams (CERT) van alle sectoren, het stimuleren van cybersecurity-onderzoek en het verbeteren van voorlichtingscampagnes op het gebied van cyberhygiëne.
Tussen 14 en 18 mei komen 25 landen in VN-verband in Geneve bij elkaar om te spreken over nuclear disarmament verification: het opzetten van een mechanisme dat landen in staat stelt elkaar te controleren of aan ontwapeningsverplichtingen wordt voldaan.
Van 15 tot en met 18 mei vindt de jaarlijkse conferentie RightsCon plaats in Toronto, Canada. Tijdens RightsCon komen allerlei bedrijven, adviseurs, beleidsmakers, regeringsvertegenwoordigers en mensenrechtenorganisaties bijeen om urgente kwesties op het gebied van (digitale) mensenrechten aan te pakken.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken organiseert dit voorjaar opnieuw een seminar over exportcontrole. In twee parallelle sessies gaan sprekers uit overheid en bedrijfsleven in op het Nederlandse exportcontrolebeleid voor strategische goederen en de uitvoering daarvan in de praktijk. Naast achtergronden van dit beleid komen ook onderwerpen zoals sancties, export van militaire goederen, compliance, tussenhandel en doorvoer in meer detail aan bod. Het seminar richt zich daarmee zowel op belangstellenden die voor het eerst met exportcontrole in aanraking komen als op geïnteresseerden die eerdere edities hebben bezocht en op zoek zijn naar meer verdieping.