Tekst Maaike van Breevoort en Mick van den Berg
In deze editie van de Veiligheidsdiplomaat spreken we met twee Nederlandse civiele experts bij de European Capacity Building mission in Mali (EUCAP Sahel Mali): Maaike van Breevoort en Mick van den Berg.
Leestijd: 5 minuten
Hoe zijn jullie bij EUCAP terecht gekomen?
Maaike: Ik heb criminologie gestudeerd en tijdens mijn studie bij de politie gewerkt. Na ervaringen te hebben opgedaan in verschillende delen van Afrika, wilde ik graag Mali leren kennen. Door de gastvrijheid en vriendelijkheid van de Malinezen, in combinatie met de muziek en de kleurrijke klederdracht heeft het land me als snel voor zich ingenomen.
Mick: Ik heb eerder een periode in Burundi gewerkt en van 2015 tot 2016 werkte ik al vanuit de civiele missiepool in Mali bij de VN missie MINUSMA. Na een jaar bij de VN was het voor mij een interessant vervolg om de overstap naar een EU missie te maken.
Hoe bevalt jullie werk in de missie?
Maaike: Eén van de grote uitdagingen voor de veiligheidssituatie in Mali is het gebrek aan vertrouwen tussen de lokale bevolking en de binnenlandse veiligheidsdiensten, zoals de politie. In mijn werk richt ik mij op de verbetering van de relatie tussen de veiligheidsdiensten en bevolking. Het interessante aan mijn functie is dat ik met veel verschillende personen en organisaties in contact kom. Aan de vergaderingen van het coördinatie-platform waar ik veel mee werk, nemen zowel vertegenwoordigers van NGO’s (lokaal en internationaal), de binnenlandse veiligheidsdiensten, als internationale organisaties zoals MINUSMA deel. De samenwerking met de verschillende Europese nationaliteiten in de missie, maar in het bijzonder de Malinese collega’s maakt het werk heel divers. Ik werk voornamelijk in Bamako, maar reis ook regelmatig naar verschillende regio’s in het land. Door de verslechterde veiligheidssituatie in het centrum van het land krijgt dit deel van Mali momenteel meer aandacht van de missie.
Mick: Hoewel het in Bamako rustig is geldt dat inderdaad niet in het centrale deel van het land. De missie probeert verbetering in deze situatie te brengen door de Malinese overheid te helpen met de hervorming van de veiligheidssector, onder meer door het trainen en adviseren van de binnenlandse veiligheidsdiensten: de politie, gendarmerie en de Garde Nationale. Maar vooral ook door te zorgen dat de aansturing en controle wordt versterkt en de verbinding tussen de veiligheidssector en justitie te verbeteren. In ben strategisch adviseur bij het Malinese ministerie van defensie. Ik heb dagelijks overleg met Malinese collega’s en ik heb ook een eigen bureau op het ministerie van defensie. Dat maakt het leggen van contacten en het uitbreiden van het netwerk binnen het Malinese ministerie van defensie gemakkelijker. Het is natuurlijk wel heel belangrijk om iets van de Malinese cultuur en gewoonten te begrijpen om te kunnen adviseren. Daarnaast bevalt het werken in een internationale omgeving mij goed. De meeste EU landen zijn vertegenwoordigd in de missie en sinds kort ook de niet- EU landen Noorwegen en Canada. Je maakt dagelijks interessante nieuwe contacten wat het werk heel dynamisch en gevarieerd maakt.
Hoe bevalt het leven in Bamako?
Mick: De missie regelt de huisvesting voor het personeel en heeft een aantal huizen gehuurd in verschillende wijken in Bamako. We wonen dus samen met andere collega’s en trekken ook buiten werkuren veel met collega’s op. Ik woon in een appartement niet ver van het missie Hoofdkwartier en Maaike woont iets verder van EUCAP in de wijk Badalabougou, waar veel internationale collega’s wonen. Ondanks de veiligheidsbeperkingen heb je in Bamako genoeg vrijheid. Er is een redelijk druk sociaal leven, zo is er een actief Institut Francais waar concerten en andere culturele activiteiten worden georganiseerd, en zijn er goede sportfaciliteiten. Ook zijn er voldoende mogelijkheden om in verlofperioden terug naar Nederland te gaan om aandacht aan mijn gezin en familie te besteden.
Hoe is de samenwerking met Den Haag?
Mick: De samenwerking met Buitenlandse Zaken is heel goed. Je merkt aan alles dat de Sahel regio voor Nederland heel belangrijk is. We worden goed op de hoogte gehouden van ontwikkelingen in Den Haag. Daarnaast hebben we regelmatig contact met de collega’s op de Nederlandse ambassade en worden we betrokken bij bezoeken vanuit Den Haag.
Mick en Maaike zijn twee van de in totaal 39 uitgezonden Nederlandse civiele experts. Meer weten over de civiele missie pool of wil je solliciteren voor de pool?
Kijk op de website of neem contact op met de Directie Veiligheidsbeleid door een e-mail te sturen naar dvb-cv@minbuza.nl.