Tekst Manon van de Schootbrugge

De oplettende lezer van de Veiligheidsdiplomaat herinnert zich misschien nog de quote ‘Keep in touch with the Dutch’. Een uitspraak van onze Canadese collega’s die zich bezighouden met internationaal terrorismebestrijdingsbeleid ten tijde van de bijeenkomsten van het Global Counterterrorism Forum (GCTF) in New York 2018.

Afgelopen maart kwamen de speciaal vertegenwoordigers Terrorismebestrijding en Contraterrorisme Ambassadeurs van de GCTF-leden bijeen in Málaga, Spanje, voor de halfjaarlijkse Coordinating Committee. Op de agenda stond onder andere de stemming over de nieuwe GCTF covoorzitters en de voorzitters van de GCTF-werkgroepen. Voor Nederland een speciaal punt, want er werd gestemd over de opvolging van het duo Nederland-Marokko – inmiddels werken we al ruim drie jaar nauw samen als GCTF-voorzitters. Canada en Marokko hebben hun interesse geuit voor het GCTF-voorzitterschap en hun bid werd door het GCTF unaniem aangenomen op 13 maart.

Dit betekent dat Nederland bij de volgende ministeriele bijeenkomst van het GCTF in september officieel het stokje overdraagt aan Canada. BZ feliciteerde Canada en Marokko al op Twitter met hun verkiezing. In aanloop naar september zal de komende maanden hard worden gewerkt aan de laatste maanden van het Nederlandse co-voorzitterschap, de belangrijkste punten die het Nederlands-Marokkaanse voorzitterschap Nederland wil meegeven aan het GCTF, en de overdracht aan Canada. Keep in touch with the Dutch!

Wil je op de hoogte blijven van het werk van het GCTF en van BZ op terrorismebestrijding? Houd dan de GCTF website en de Facebookpagina van DVB in de gaten!