Tekst Arianne Janse
Foto Aad Meijer en FoxIT

De Nederlandse economie en maatschappij profiteren enorm van het open en vrije internet zoals zich dat de afgelopen jaren ontwikkeld heeft. Maar dat open en vrije internet brengt ook risico’s met zich mee. Niet alleen proberen cybercriminelen de kwetsbaarheden van onze digitale systemen uit te buiten, een aantal landen zet ook steeds openlijker en agressiever cyberoperaties in. Nederland maakt zich internationaal sterk voor duidelijke regels en sancties zodat landen en criminelen die het open en vrije internet misbruiken en ondermijnen op hun gedrag worden aangesproken.

Leestijd: 5 minuten

Fox-IT

Afgelopen 3 juli bezochten minister Blok, ambassadeur Veiligheidsbeleid & Cyber Timo Koster en Taskforce Cyber cybersecuritybedrijf Fox-IT in Delft. Directeur Erik Ploegmakers en ervaringsdeskundige Frank Groenewegen gaven een presentatie over het digitale veiligheidsbeeld van Nederland en er werd gesproken over samenwerking van diplomatie en bedrijfsleven in het digitale domein. EU-landen, zoals Nederland, zijn immers steeds vaker doelwit van cyberoperaties met politiek-militaire doeleinden. Minister Blok: “Nederland en de EU zijn doelwit van internationale cyberaanvallen. Dat laten we niet over onze kant gaan. Nederland nam in de EU initiatief tot cybersancties. Ook werken we aan duidelijke online regels. Onze cyberdiplomaten onderhandelen hierover met andere landen.”

De experts van Fox-IT gaven tijdens de presentatie aan hoe economische en politieke spionage via computers en netwerken plaatsvindt. Daarnaast werd toegelicht hoe kwaadwillende actoren kunnen proberen de kritieke infrastructuur te saboteren. Ook demonstreerde ethisch hacker Sanne Maasakkers een live-hack, waarbij aangetoond werd hoe gemakkelijk hackers door het gebruik van phishing-mails toegang kunnen verkrijgen tot computers en netwerken.

FoxIT

Ter afsluiting bezocht de minister het Security Operations Center (SOC) van Fox-IT. In dit SOC worden 24/7 netwerken van klanten gemonitord.

“Internationaal recht moet worden nageleefd, offline en online.”

Cyberdiplomatie

Tijdens het werkbezoek gaf de Taskforce Cyber een achtergrondbriefing over het internationaal cyberbeleid aan de aanwezige media. De Taskforce sprak onder andere over het nieuwe regime van cybersancties in de EU, de diplomatieke maatregelen die kunnen worden getroffen na cyberaanvallen en het internationaal naming en shaming van aanvallers. Uitgangspunt daarbij is dat het internationale recht, zoals dat geldt in de fysieke wereld, ook van toepassing is op het digitale domein. Kwaadwillende actoren mogen hieraan niet langer zonder consequenties voorbij gaan: “Internationaal recht moet worden nageleefd, offline en online.”

Wil je meer weten over het internationaal cyberbeleid van Nederland? Lees dan het Factsheet Cyberdiplomatie of de Kamerbrief, waarin minister Blok de kamer informeert over de internationale rechtsorde in het digitale domein.

FoxIT2
Minister Stef Blok krijgt uitleg over het Security Operations Center van Fox-IT