Tekst Chantal Verkroost
Foto TU Delft
4 tips voor het bemachtigen van een internationale baan
Op donderdag 4 juli organiseerde de Nationaal Coördinator Internationale Functies (NCIF) samen met de TU Delft een outreach evenement voor studenten en young professionals. De VN heeft namelijk geweldig veel mensen met een technische achtergrond en specialisten nodig, en die heeft Nederland volop! Organisaties als de Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW), het Internationale Atoomenergie Agentschap (IAEA) en de Comprehensive Nuclear Test Ban Treaty Organisation (CTBTO) draaien voor een belangrijk deel op specialisten en zijn altijd hard op zoek naar mensen die de organisatie komen versterken. Daarom namen zij ook allemaal deel aan de outreach dag van de TU Delft en de NCIF.
Heb jij ambitie en interesse in een internationale baan? Lees dan hier alvast vier tips om je op weg te helpen bij je sollicitatie!
Leestijd: 4 minuten
1. Solliciteer op tijd!
Je sollicitatie bij een VN-organisatie neemt een aantal maanden in beslag. Je start met het invullen van een online sollicitatieformulier. Daarna volgt een periode waarin wordt gecheckt of je aan de basisvereisten voor de functie voldoet: dat gaat via een automatische controle. Daaruit volgt een eerste selectie: dan wordt je sollicitatie, samen met andere geselecteerde kandidaten, voorgelegd aan een recruiter. Daarna volgen sollicitatiegesprekken. Voor je sollicitatie bij de VN is dus een goede dosis lange-termijn-denken vereist. Hetzelfde geldt als je graag stage wil lopen bij de VN tijdens je studie. Solliciteer dus op tijd (reken daarbij zeker een half jaar tot het beoogde stagemoment) en bij meerdere organisaties.
2. Pas je CV aan op de functie waarop je solliciteert
Omdat internationale functies populair zijn, wordt de eerste schifting van sollicitatieformulieren niet gemaakt door een mens, maar door een machine. Op basis van ‘key words’ wordt gekeken welke kandidaten in aanmerking komen en welke niet. Het is dus belangrijk dat je je formulier aanpast aan de functie waarop je solliciteert. Dit doe je door belangrijke woorden uit de vacaturetekst te verwerken in bijvoorbeeld je persoonlijke profiel of in de toelichting op je werkervaring. Schets bij competenties ook altijd de context waarin deze competentie naar voren kwam. Bijvoorbeeld: ‘Demonstrated solid teambuilding skills by ….’
Tip: Vermijd clichés en laat wat van jezelf zien – een perfectionist zijn is niet je zwakste punt!
3. Bereid je goed voor op je sollicitatiegesprek
Als je wordt uitgenodigd op gesprek, is het goed om te weten dat internationale organisaties vaak gebruik maken van competency-based interviews. In het interview wordt systematisch ingegaan op alle competenties die genoemd worden in de vacature tekst. Dit gaat volgens de ‘STAR’ methode: in welke situatie heb jij gedemonstreerd dat je deze competentie bezit, wat was jouw rol of taak, wat gebeurde er, hoe ging jij hiermee om, en tot welk resultaat leidde dat? Omdat het vaak moeilijk is om on-the-spot concrete voorbeelden te bedenken is het nuttig om je hier goed op voor te bereiden.
Het volgende outreach evenement wordt georganiseerd op 12 september in samenwerking met Wageningen University and Research en zal zich richten op landbouw, voedsel en- zekerheid. Hierbij zullen de FAO, WHO, WFP, IFAD en IAEA aanwezig zijn. Voor interesse in deze dag kan er contact opgenomen worden met ncif@minbuza.nl
4. Kijk wat de Nederlandse overheid voor jou kan betekenen
Het is voor Nederland heel belangrijk om goed vertegenwoordigd te zijn binnen internationale organisaties zoals de VN, de Wereldbank, de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) en de NAVO. Daarom is de Nationaal Coördinator Internationale Functies (NCIF) proactief op zoek naar kandidaten voor strategische functies bij internationale organisaties. Het NCIF team zet zich dan ook in om kandidaten te adviseren, toegang te bieden tot netwerken en een eventuele lobby te coördineren. Ook houden ze online overzichten bij van openstaande vacatures. Benieuwd wat NCIF voor jou kan doen? Check dan de website!