Tekst Ambassadeteam Mali

Een militaire staatsgreep! En dan? De geïntegreerde benadering toepassen natuurlijk! Onze collega’s van de ambassade in Bamako nemen je mee naar de gebeurtenissen in Mali rond 18 augustus.

"Leestijd 3 minuten"

De Nederlandse ambassade in Bamako

Het is 18 augustus, 8 uur in de ochtend, Mali. Op de ambassade in Bamako zijn de collega’s aanwezig die zijn ingeroosterd volgens het COVID-rotatie werkschema. Opeens ontstaat er rumoer; het ministerie van Financiën is binnengevallen en militairen muiten op een basis vlakbij de hoofdstad. Veel is onduidelijk, maar het lijkt niet goed.

Het grootste gedeelte van de collega’s gaat uit veiligheidsoverwegingen snel weer naar huis. We blijven op de ambassade met de militair attaché, de regionale politieke collega en de medewerker veiligheid en stabiliteit om te volgen wat er gebeurt.

De stukjes nieuws komen in de uren erna van alle kanten binnenstromen en aan het eind van de ochtend is het duidelijk: weer een militaire staatgreep in Mali, de vierde sinds de onafhankelijkheid. Laat in de nacht komt op de nationale televisie de officiële verklaring van de coup door de vijf vertegenwoordigers van de militairen. Oké, een staatsgreep, en dan? Wat te doen als ambassade? Het antwoord is natuurlijk: de geïntegreerde benadering toepassen die we zelf in ons Nederlandse veiligheidsbeleid uitdragen.

Vanuit de elkaar aanvullende netwerken en informatiebronnen puzzelen we de eerste twee dagen bij elkaar wat er precies gebeurt. De president en premier zijn opgepakt door de soldaten en worden tot aftreden gedwongen en het parlement ontbonden. Snel analyseren we met het politieke- en veiligheidsteam: zien we directe gevolgen voor de veiligheid in de rest van Mali? Werkt het leger nog? Hoe reageert de Malinese bevolking? Wat betekenen de plunderingen en opstootjes voor de veiligheid van alle collega’s?

Gelukkig zijn we door COVID-19 al goed getraind in thuis werken en gaat de intensieve samenwerking gewoon door vanuit huis. We schakelen met de consulaire en operationele collega’s en uiteraard de crisiscoördinator in Den Haag die allerlei praktische zaken snel oppakken: de Nederlanders in Mali informeren, het reisadvies aanpassen maar ook checken of de salarissen van de lokale collega’s nog betaald kunnen worden. Er zijn namelijk gelijk sancties op het internationale bankverkeer ingesteld. Samen met de plaatsvervangend ambassadeur regelen ze dit allemaal snel. De ambassadeur was namelijk net na vier jaar vertrokken.

Wat is de geintegreerde benadering?

Voor Nederland staat de geintegreerde benadering centraal als het gaat om de inzet voor veiligheid en stabiliteit in fragiele staten en conflictgebieden. Omdat politieke, etnische, sociaaleconomische en veiligheidsfactoren in conflictsituaties vaak sterk met elkaar verwezen zijn, is een samenhangende aanpak daarvan noodzakelijk. Met de geintegreerde benadering streeft Nederland ernaar een zo doeltreffend mogelijke combinatie van instrumenten en actoren te vinden om veiligheid en stabiliteit in conflictgebieden te bevorderen. Nederland richt zich daarbij op nauwe samenwerking tussen verschillende onderdelen van de overheid, en ook tussen andere actoren in het conflictgebieden en tussen actoren op internationale niveau.

Dan, als na twee dagen lijkt dat alles behoorlijk kalm blijft, komen er nieuwe vragen op: wat vinden we als Nederland en wat heeft dit voor gevolgen voor onze ontwikkelingssamenwerking-programma’s? De themaspecialisten maken snel overzichten van alle programma’s die we hebben in Mali zodat de minister kan besluiten wat te doen. Programma’s die werken met de centrale overheid en het leger? Die zetten we stop. Zijn projecten in het belang van de Malinese bevolking en werken we samen met niet-overheid-partners? Die zetten we door.

Vervolgens beginnen we aan de grotere discussies met de collega’s op de ambassade, op het ministerie en op de permanente vertegenwoordigingen in Brussel en New York. Wat moeten we doen met de Europese trainingsmissies voor het leger en de politie waar Nederland aan bijdraagt? Voorlopig stopzetten. De missie van de Verenigde Naties waar Nederlandse militairen, politieagenten en diverse specialisten in werken? Die gaat door, want die is belangrijk voor de stabiliteit van Mali. De programma’s gericht op hervormingen van de veiligheidssector? Even op pauze tot er een overgangsregering is. En de geloofsbrieven van de net gearriveerde nieuwe ambassadeur waar nog de naam van de afgezette president IBK op staat? Die moeten ook nog even vervangen worden.

Diplomacy, development & defense: de geïntegreerde benadering in de praktijk!

Wilt u meer weten over de ontwikkelingen in Mali? In de Kamerbrief over de ontwikkelingen in Mali  kunt u erover verder lezen.

Infographic Nederlandse inzet Sahel 2020-21

Nederlandse inzet in de Sahel