Tekst Carlijn Lubbinge

In de strijd tegen terrorisme is Turkije een belangrijke partner voor Nederland. Zo werken Nederland en Turkije nauw samen binnen de Anti-Isis Coalitie en het Global Counterterrorism Forum. Daarnaast is Turkije een doorreisland voor uitreizigers naar het crisisgebied in Syrië en Irak en daarmee ook direct een belangrijke actor in de terugkeer van de Nederlandse uitreizigers. Bovendien bevindt Turkije zich in een voor Nederland cruciale regio, aangezien het Nederlandse buitenlandbeleid prioriteit stelt aan de inzet op de ring van instabiliteit rondom Europa. Ook operationeel werkt Nederland intensief samen op CT-gebied met Turkije, bijvoorbeeld door beide politiediensten.

Leestijd: 2 minuten

Antalya Diplomacy Forum

Aan het begin van dit jaar bracht de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu het Antalya Diplomatic Forum tot leven. Hij beoogde hiermee een jaarlijks high-level forum in zijn thuisbasis Antalya over een onderwerp op het snijvlak van diplomatie, moderne technologie en de hedendaagse wereldwijde crises. Helaas gooide een dergelijke wereldwijde crisis roet in het eten, want door COVID-19 moest het Forum worden uitgesteld. Al snel startte Turkije een nieuwe traditie met reguliere online edities van het forum met uiteenlopende thema’s.

Minister Çavuşoğlu over zijn initiatief het Antalya Diplomacy Forum.
Antalya Diplomacy Forum

Minister Blok: “We can already see that the pandemic has the potential to seriously undermine social cohesion, exacerbate existing grievances and fuel conflict.”

Terrorismebestrijding

Op 15 oktober organiseerde de Turkse minister Çavuşoğlu – onder de vlag van het Antalya Diplomatic Forum en in samenwerking met zijn Maltese ambtsgenoot Bartolo en het International Institute for Justice and the Rule of Law – een gezamenlijke sessie over terrorismebestrijding onder COVID-omstandigheden. Minister Blok sprak hier over zijn zorgen ten aanzien van de potentie van de pandemie om sociale cohesie te ondermijnen en nieuwe of bestaande conflicten te versterken of te versnellen, bijvoorbeeld door het groeiend aantal extremistische online platforms.

Minister Blok lichtte de Nederlandse twee-sporeninzet toe van zowel preventie als bestrijding van radicalisering en gewelddadig extremisme, bijvoorbeeld middels trainingen in gevangenissen en capaciteitsversterking op financiële inlichtingen. Bovenal benadrukte Minister Blok dat landen zich moeten committeren om bestaande samenwerkingsverbanden als Nederland en Turkije juist in tijden van verminderde zichtbaarheid en flexibiliteit te versterken.

Geïnteresseerd in het terugkijken van het gehele Antalya Diplomacy Forum over terrorismebestrijding? Check de onderstaande tweet! 

Minister Blok: “Productive cooperation on CT issues – like that between the Netherlands and Turkey – is the only way we can jointly tackle these growing terrorism concerns during this pandemic.”