Onderzoek Ongewenste Buitenlandse Inmening

Op 19 april presenteerde het Leiden Asia Centre een onderzoek naar ongewenste buitenlandse inmenging vanuit China in de Chinees-Nederlandse gemeenschap. De ministeries van JenV, Defensie en BZ waren opdrachtgevers van dit onderzoek. Volgens het rapport ervaren Oeigoeren de meest acute dreiging en beïnvloeding van de Chinese partijstaat. Het merendeel van de Chinese-Nederlandse gemeenschap in Nederland ervaart geen actieve inmenging maar wel ‘China’s zachte dreiging’, die voorzichtigheid en zelfcensuur tot gevolg heeft. Aanbevelingen richten zicht vooral op het garanderen van de vrijheid van meningsuiting, integratiebeleid richting de Chinese gemeenschap, en een OBI-meldingsmechanisme.Het kabinet heeft in de Kamerbrief “Geïntensiveerde aanpak ongewenste buitenlandse inmenging” van 6 april jl. de verbetering van het OBI-meldingsmechanisme in Nederland nader toegelicht. De onderzoekers adviseren ook in gevallen van OBI, duidelijk, krachtig en geloofwaardig optreden, waar mogelijk in samenwerking met Europese partners. Hiertoe heeft de minister van BZ meermaals in Europees verband opgeroepen. Lees hier het rapport.

Uitwisselen van kennis en dreigingsbeelden

Op 20 april bezocht een delegatie vanuit Centraal Aziatische landen Den Haag, in het kader van het EU Law Enforcement in Central Asia (LEICA) project. Deelnemers uit Kazachstan, Oezbekistan, Tajikistan, Turkmenistan, Kirgistan bezochten in Nederland o.a. Europol en spraken op het ministerie van Buitenlandse Zaken over contraterrorisme (CT) in hun regio. Voor deze landen heeft dit hoge prioriteit, mede gezien hun ligging dichtbij Afghanistan en de aanhoudende terrorismedreiging vanuit terroristische groeperingen in Afghanistan (o.a. IS-Khorasan). Hoewel de dreiging voor ieder van de landen net iets anders is, werken deze voormalige Sovjet republieken nog steeds nauw samen op veiligheids- en inlichtingengebied. Naast het uitwisselen van informatie over het dreigingsbeeld ten aanzien van Afghanistan, deelden de Centraal Aziatische landen hun eigen ervaringen op gebied van repatriatie en re-integratie van ISIS-strijders. De deelnemers waren vooral geïnteresseerd in de Nederlandse ervaringen op preventie van radicalisering. Het zogenaamde Nederlandse “Veiligheidshuis” waarbij verschillende onderdelen van de nationale CT-keten nauw met elkaar samenwerken kon op bijzondere interesse rekenen. Ook voor Nederland is samenwerking met deze landen opportuun; door hun ligging in nabijheid van Afghanistan hebben zij unieke informatie over de ontwikkelingen rondom en het bestrijden van ISKP en andere terreurgroepen in de regio. Nederland kan hiervan leren en tegelijkertijd onze opgedane kennis rondom countering violent extremism (CVE) met hen delen om zo ook de dreiging richting Europa te verminderen. Meer informatie over het LEICA project: Project Leica (project-leica.eu).

Podcast ICCT

Volg de laatste ontwikkelingen op terrorismebestrijding en preventie van gewelddadig extremisme. International Centre for Counterterrorism (ICCT) nodigt regelmatig experts uit het veld uit om te spreken over trends, dreigingen en beleidsaanbevelingen uit het internationale speelveld.  Luister hier de ICCT: Multimedia | International Centre for Counter-Terrorism - ICCT.

Cyberdialoog met de VS

Op 4 mei 2023 vond in Den Haag een interdepartementale cyberdialoog plaats tussen Nederland en de Verenigde Staten in. De huidige dynamiek binnen het geopolitieke landschap en de snel vorderende digitale ontwikkelingen vergen een sterke Trans-Atlantische samenwerking. Nederland en de Verenigde Staten bevestigden gezamenlijke inspanning op het gebeid van verantwoord statelijk gedrag in het cyberdomein, mensenrechten online en wereldwijde cyberweerbaarheid. Voor meer informatie, lees hier het gezamenlijke statement.

Vijfde Review Conference van de OPCW

De vijfde Review Conference van de OPCW vond van 14 tot 19 mei 2023 plaats in het World Forum in Den Haag, met een flinke Nederlandse tint. Onder het voorzitterschap van Ambassadeur Henk Cor van der Kwast werd hard gewerkt om tot een substantieel uitkomstdocument te komen. Tijdens de conferentie werd teruggekeken op de activiteiten en behaalde resultaten van de OPCW in de afgelopen vijf jaar en de koers uitgezet voor de komende jaren.

Hoewel van te voren duidelijk was dat een uitkomstdocument met consensus aannemen zeer onwaarschijnlijk zou zijn, is er hard gewerkt door delegaties om toch dit doel te bereiken. Het gebruik van chemische wapens in Syrië en geografische representatie binnen de OPCW bleken toch te grote bronnen van onenigheid: er is geen consensus bereikt. Binnen de OPCW en door Nederland zal komende tijd worden geprobeerd de vooruitgang die wel geboekt is tijdens de RevCon voort te zetten.