Tekst Huib Mijnarends
Azië, inclusief Rusland, heeft bijna 5 miljard inwoners. De helft hiervan woont in China en India. Azië kent daarnaast een groot aantal landen met indrukwekkende economische groei, tech-economieën waar je U tegen zegt, commerciële vaarroutes die essentieel zijn voor de wereldeconomie en 4 kernwapenmachten die het onderling niet allemaal even goed met elkaar kunnen vinden. En of dat nog niet genoeg is; een aantal (potentiële) brandhaarden die je niet kunt negeren. Kortom, om Azië kun je niet heen.
En datzelfde geldt voor India.
Onbekend maakt onbemind
Lange tijd gold voor India ‘onbekend maakt onbemind’ en concentreerde de aandacht van westerse landen zich vooral op China als dreigende supermacht en op Japan, Zuid-Korea en Australië als gelijkgestemde samenwerkingspartners. Maar India is een land met 1.4 miljard inwoners met enorm potentieel. Het land heeft een jaarlijkse economische groei van circa 7 procent en is daardoor binnen afzienbare tijd de 3e economie van de wereld. India is onmisbaar om de Sustainbility Development Goals (SDGs) en klimaatdoelstellingen te behalen, (zelf)verklaard woordvoerder van de Global South en een strategisch gelegen regionale grootmacht. Het land kan niet worden genegeerd. En hoewel India gebaat zou zijn om de komende 20 jaar in de luwte de binnenlandse uitdagingen het hoofd te bieden, is het die rust -vanwege de global power competion en alle uitdagingen waar de wereld verder voor staat- niet gegund.
India op het wereldtoneel
Mede vanwege het voorzitterschap van de G20 en de Shanghai Corporation Organisation, valt de Indiase premier Modi niet meer weg te denken van het wereldtoneel. Recent nog bij de G7 in Hiroshima en later dit jaar onder andere in het Witte Huis en op de Champs-Elysees voor de viering van 25 jaar Frans-Indiaas strategisch partnerschap. Daarnaast zijn in september 2023 de G20-leiders, waaronder ook premier Rutte, te gast in New Delhi voor de afsluitende G20-Top. India wordt door iedereen het hof gemaakt en het is dan ook een komen en gaan van buitenlandse delegaties die iets van en iets met India willen. Niet alleen op terreinen als digitalisering, medicijnen en IT, maar steeds vaker ook op veiligheidsgebied. Van de verkoop van wapentuig tot uitwisseling van kennis op halfgeleiders, Artificial Intelligence en cyber. En van samenwerking binnen de Indo-Pacific regio tot het ontplooien van gezamenlijke militaire (maritieme) oefeningen. Men weet India te vinden en dat daarbij met meer dan een schuin oog wordt gekeken naar de uitdijende Chinese invloed in de regio en daarbuiten zal geen verassing zijn.
Stabiliteit is in ons belang
Nederland weet ook dat stabiliteit in Azië en de Indo-Pacific regio van cruciaal belang is voor onze eigen veiligheid en welvaart. Stabiliteit is gebaat bij partners die niet willen domineren, maar willen samenwerken, bij partners die belang hechten aan een wereldorde die gestoeld is op juridische kaders en niet op brute macht en bij partners waarvan de samenleving is gebaseerd op democratische waarden en normen die in grote lijnen overeenkomen met de onze. Daar vinden we India aan onze kant en dat is een vruchtbare bodem om de banden die al 75 jaar tussen beide landen bestaan verder te verdiepen en te verbreden.
Gesprekken over veiligheidsbeleid
Ook op veiligheidsterrein. In dat kader bezocht plaatsvervangend directeur van de Directie Veiligheidsbeleid, Wouter Jurgens, recent nog India. Om ter plaatse te onderstrepen dat Nederland in de relatie met India ook op veiligheidsgebied zijn steentje wil bijdragen. Want het is niet vreemd dat India ook naar Nederland kijkt voor het invullen van zijn veiligheidsbehoefte. Deels doen we dat al op bescheiden wijze door middel van bijvoorbeeld de jaarlijkse cyberconsultaties waar kennis en kunde over het tegengaan van cyberdreigingen wordt uitgewisseld. Maar ook door eens in de twee jaar een schip van de Nederlandse marine een bezoek aan India te laten brengen. Dat smaakt naar meer.
En die ruimte is er ook, zo werd door beide kanten onderstreept tijdens het bezoek. India is vooral geïnteresseerd in de Nederlandse kennis en ervaring op het gebied van halfgeleiders, cyber en economische veiligheid. Ook is men onder de indruk van de in Nederland aanwezige kennis op het gebied van het zeerecht die goed van pas zou kunnen komen bij conflictbeslechting in de Indo-Pacific. Veiligheid is dus veel meer dan de levering van wapens alleen; ook kennisuitwisseling en capaciteitsopbouw kunnen daar nadrukkelijk aan bijdragen. En laat dat nou prima in het Nederlandse straatje passen. Op dus naar meer, want samen staan we sterker.
Lees het volgende artikel: Interview met Bert Koenders over de oorlog in Oekraïne