Wat kwam er op ons af afgelopen weken en welke tips hebben de collega’s bij Directie Veiligheidsbeleid? We blikken terug op een aantal belangrijke momenten en geven podcast-tips om deze zomer door te komen.

Kort nieuws

Op weg naar de NAVO-Top: in gesprek met Minister Hoekstra

Op 6 juli om 13:00 uur blikt Wopke Hoekstra, Minister van Buitenlandse Zaken in een publiek toegankelijke sessie vooruit op de NAVO top in Vilnius die op 11 en 12 juli plaatsvindt. Locatie: Schouwburgstraat 2, Den Haag. Meer informatie en aanmelden kan via de website van de Atlantische Commissie.

Cyber- en Economische Veiligheidsdiplomaten terug in Den Haag voor training

Van 5 tot 9 juni hebben de Taskforce Cyber, de Directie Economische Advisering en Beleidsontwikkeling en de Taskforce Economische Veilgheid en Hybride Dreigingen in nauwe samenwerking met de Clingendael Academy een vijfdaagse cursus georganiseerd voor diplomaten op de posten die verantwoordelijk zijn voor het cyber en/of EV-dossier. Door het toenemende belang van deze dossiers in het Nederlandse buitenlandbeleid breidt Nederland het aantal cyber- en EV-diplomaten uit. De bedoeling van de cursus was om diplomaten die nieuw met deze thema's bezig gaan goed voorbereid te laten beginnen en de al meer ervaren diplomaten hun kennis te laten bijspijkeren. In totaal kwamen ongeveer dertig diplomaten naar Den Haag om aan de cursus deel te nemen.

High Level CT-week in New York

De gehele internationale terrorismebestrijdingsgemeenschap kwam eind juni 2023 in New York bijeen voor de tweejaarlijkse High Level Counterterrorism (CT) week. Wat werd daar besproken? Naast dat de nieuwe Global Counterterrorism Strategy werd aangenomen, was dit voor Nederland een mooie kans om een aantal belangrijke prioriteiten internationaal uit te dragen en inzicht te krijgen hoe andere landen erin staan. Zo bevestigde de CT-week nogmaals hoe belangrijk het is dat het maatschappelijk middenveld betrokken wordt bij de ontwikkeling, ontwerp, implementatie, monitoring en evaluatie van terrorismebestrijding. Alleen op die manier kan terrorisme effectief en duurzaam tegen gegaan worden. Maar dit is geen gegeven. Terrorismebestrijding wordt namelijk vaak ook misbruikt door autoriteiten om maatschappelijk middenveld tegen te gaan, bijvoorbeeld om kritische geluiden de kop in te drukken. Nederland en andere gelijkgezinden landen vragen daarom binnen de VN aandacht voor dit misbruik en promoten de cruciale rol van het maatschappelijk middenveld in CT.

Highlevelweek

Luistertips

1. Help: het geheim van goede hulp

Collega Mina is te gast bij de podcast ‘Help: het geheim van goede hulp’ (aflevering 4 en 5) om te spreken over de oorlog in Bosnië. Zij heeft voorheen gewerkt als plaatsvervangend ambassadeur in Bosnië Herzegovina. De podcast serie gaat in op vragen als: waar hebben Bosniërs vandaag de dag hulp bij nodig en hoe was dat net na de oorlog? Een thema wat nog altijd relevant is nu de stabiliteit van het land steeds meer in het geding komt.

2. Podcast Scherpschutters

Het Korps Mariniers kreeg samen met de Luchtmacht, BSB en Buitenlandse Zaken de uitdagende taak om alle Nederlanders te evacueren uit een door oorlog verscheurd land: Sudan. In deze aflevering komen de mariniers die de leiding hadden aan het woord over het verloop van een dergelijke missie en alle uitdagingen die daarbij komen kijken. Een luistertip van een collega die ook hielp bij de evacuatie van Nederlanders uit Sudan.

3. Veldheren

Veldheren is dé podcast waarin Peter van Uhm en Mart de Kruif, beiden generaal buiten dienst, uitleggen hoe oorlog werkt. Onder leiding van journalist Jos de Groot bespreken de ontwikkelingen rondom de Russische agressie in Oekraïne. Collega bij DVB: "Ik luister met name Veldheren, omdat ik mij in mijn werk verder niet met het conflict bezighoud en op deze manier op een laag drempelige manier wel geïnformeerd blijf".

4. De Grote Podcastatlas

De Grote Podcastlas is de audioversie van de atlas. De podcast wordt gemaakt door drie geografen. Elke week nemen Max, Leon en Hugo je mee op reis naar een ander land waar ze je van alles over vertellen. Oftewel de ultieme podcast voor een diplomaat en de tip van collega Anne om bijzondere feiten van landen te leren kennen.

5. Geopolitics Decanted

Geopolitics Decanted behandelt tal van onderwerpen die raken aan geopolitiek en het veiligheidsdomein. Van de geopolitieke competitie met China en het Europese en VS semicon-beleid tot cyberveiligheid of updates over de oorlog in Oekraine. Hoewel de podcast vanuit duidelijk vanuit een Amerikaans perspectief is gemaakt, onderscheidt het zich door langere gesprekken (50-60 min) en de experts die aanschuiven.

6. Machiavalli in the Ivory Tower

Kernwapens en nucleaire afschrikking zijn helaas helemaal terug van bijna weggeweest. Sarah Bidgood en Hanna Notte interviewen enkele van de 's werelds belangrijkste experts in de fantastische serie 'Machiavelli in the Ivory Tower'. Voor alles wat je altijd al wilde weten over het onderwerp, maar geen tijd voor had.

7. In Moscow’s Shadows

Top Rusland-deskundige en -auteur Mark Galeotti analyseert lichtvoetig, grappig en goed geïnformeerd Rusland. Wat wil en kan Rusland nog bereiken in Oekraïne? Hoe stabiel is het Poetin-regime nog na de opmars van Prigozhin? Waarop zet de Russische elite z’n kaarten?