Herinneringsmedaille ceremonie Internationale Missies in de Nieuwe Kerk in Den Haag

Op 2 november ontvingen 38 civiele experts, politiefunctionarissen en leden van de Koninklijke Marechaussee de Herinneringsmedaille Internationale Missies in de Nieuwe Kerk in Den Haag. Deze onderscheiding ontvingen zij voor hun inzet namens Nederland bij verschillende internationale vredesmissies. Minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot gaf hierbij een toespraak en reikte medailles uit. De kersverse decorandi zijn het afgelopen jaar ingezet bij missies verspreid over de wereld. Vaak in moeilijke en soms gevaarlijke omstandigheden hebben zij een bijdrage geleverd aan rechtsstaatopbouw, modernisering van veiligheidsapparaten en genderontwikkeling in landen als Armenië, Irak, Libië en Oekraïne. Lees meer over de werkzaamheden en werving van civiele experts en de Civiele Missiepool van BZ.

Luistertip: Argos podcast over het Nederlandse wapenexportcontrolebeleid

In deze podcast spreekt Kamerlid Jasper van Dijk (SP) met Clingendael defensie-expert Dick Zandee over de toekomst van de Nederlandse en Europese defensie-industrie. De Russische aanval op Oekraïne onderstreept de noodzaak van meer Europese zelfredzaamheid en defensiesamenwerking. Om dit aan te pakken investeren Nederland en EU-lidstaten flink in defensiebudgetten. Het exportcontrolebeleid beweegt mee met deze actualiteit. De podcast schetst een beeld van enkele overwegingen die daar bij komen kijken. Mocht je meer willen lezen over het onderwerp, lees ook de brief van het kabinet waar in de podcast over wordt gesproken: Maatregelen ter bevordering van Europese defensiesamenwerking en verdere Europese convergentie van het wapenexportbeleid.

AI Safety Summit

‘AI Safety Summit’ benadrukt wereldwijde samenwerking voor veilige Kunstmatige Intelligentie

Op 1 en 2 november vond 'the AI Safety Summit' (AISS) plaats, georganiseerd door het Verenigd Koninkrijk in Bletchley Park, de plek waar Alan Turing de Enigma-codeermachine brak tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een diverse groep landen, bedrijven, wetenschappers en ngo’s kwam voor het eerst op hoog niveau bijeen om te discussiëren over de risico's en kansen van Kunstmatige Intelligentie (AI). Vanuit Nederland waren de Staatssecretaris van Digitalisering, Alexandra van Huffelen, Buitenlandse Zaken (Nathalie Jaarsma) en Binnenlandse Zaken en Klimaat (Wouter Welling) aanwezig.

De deelnemers ondertekenden samen het 'Bletchley Communiqué'. Dit document onderstreept de wereldwijde mogelijkheden die AI biedt om het welzijn, vrede en welvaart te verbeteren en te transformeren. De gedeelde boodschap is dat AI ontworpen, ontwikkeld, ingezet en gebruikt moet worden op een veilige, mensgerichte, betrouwbare en verantwoordelijke manier. De top richtte zich daarbij op de meest geavanceerde AI-modellen, ook wel "frontier AI" genoemd.

Deelnemers onderstreepten dat de veiligheid van AI een gezamenlijke verantwoordelijkheid is, waarbij internationale samenwerking essentieel is. Zowel de VS als China ondertekenden de verklaring, wat gezien kan worden als een belangrijke stap richting een inclusief mondiaal proces.

Onder leiding van de Canadese wetenschapper en VN-adviseur Yoshua Bengio zal het VK een 'State of the Science'-rapport opstellen om de grootste risico’s van frontier AI te analyseren. Haroon Sheik (WRR/VU) zal namens Nederland bijdragen aan dit rapport.  Daarnaast plant het VK de oprichting van een nationaal AI Safety Institute om AI-modellen te beoordelen op hun impact op nationale veiligheid. De Verenigde Staten zullen een vergelijkbaar instituut oprichten onder het National Institute of Standards and Technology, een wetenschappelijke instelling van de Amerikaanse overheid.

De toekomst van deze discussies en samenwerkingen lijkt veelbelovend, aangezien Zuid-Korea heeft aangekondigd de volgende bijeenkomst binnen zes maanden virtueel te organiseren, gevolgd door een derde, fysieke, bijeenkomst georganiseerd door Frankrijk zes maanden daarna. Dit duidt op een voortdurende inzet voor internationale samenwerking en het bevorderen van veilige en verantwoorde AI-ontwikkeling.