Table-top Respons Ruimte-incidenten

Op 16 mei vond de eerste Nederlandse table-top voor ruimte-incidenten plaats. De ruimte is van cruciaal belang voor onze economie en veiligheid. Daarom moeten we ook voorbereid zijn voor als er iets misgaat in de ruimte

Lancering Nederlandse BRIKS-2 satelliet
Raketlancering van de Nederlandse Brik-II-satelliet.

Aan de hand van twee speciaal voor de table-top ontwikkelde scenario’s bespraken ruim 40 deelnemers van 11 verschillende ministeries en overheidsinstanties de crisisbeheersing van incidenten in de ruimte. Deze scenario’s gingen zowel over opzettelijke als onopzettelijke incidenten. Op deze manier bracht de table-top twee verschillende werelden samen: een ruimtevaartgemeenschap en een crisisbeheersingsgemeenschap. Die verschillende perspectieven kwamen ook terug in de aanpak van de incidenten, die naast een nationaal/crisisbestrijdings- ook een internationaal/geopolitiek karakter had. De vooraf gestelde doelen rondom benodigde communicatielijnen, informatiebronnen en besluitvorming zijn allemaal gehaald. Dit, samen met het nu opgebouwde interdepartementale netwerk, maakte de TTX tot een succes. Met de table-top geeft Buitenlandse Zaken samen met Defensie overigens direct invulling aan de dit jaar uitgebrachte interdepartementale langetermijn ruimtevaartagenda (LTR), waarin Nederland de ambitie heeft uitgesproken om de nationale belangen in de ruimte te beschermen en in (inter)nationaal verband responsmechanismen te ontwikkelen om te kunnen reageren op ruimte-incidenten.

Boekrecensie: 'Deterring Armagedon: A Biography of NATO' door Peter Apps

Jubilea bieden vaak een uitgelezen kans voor schrijvers om de pen op te pakken en zich te verdiepen in de geschiedenis van het jubilerende onderwerp. Dit geldt ook voor het 75-jarig bestaan van de NAVO.

Op de redactie van de Veiligheidsdiplomaat wordt dergelijk schrijven altijd met open armen ontvangen. De meest recente aanvulling door Peter Apps vormt hierop geen uitzondering. In zijn 500 pagina’s tellende boek Deterring Armageddon: A Biography of NATO, begeleidt Apps ons door het 75-jarig bestaan van de NAVO. Voor de sneller rekenaar komt dat neer op ongeveer 6 pagina’s per jaar aan NAVO-historie.

Van de achterkamers waar de eerste trans-Atlantici schreven aan het concept Noord-Atlantische Verdrag tot de brede agora in het huidige Brussels hoofdkwartier, Apps weet de discussies die hier plaatsvinden met een passend gevoel voor detail te brengen. Hij voorkomt onnodige complexiteit, waardoor het boek prettig leesbaar blijft.

Noemenswaardig zijn de gedetailleerde analyses en beschrijvingen van de Suezcrisis en de NAVO inzet in Kosovo.. Maar ook meer recente voorbeelden, zoals Afghanistan en de aanloop naar de oorlog in Oekraïne, weet Apps goed op papier te zetten. Soms hoop je misschien dat Apps net iets meer insider informatie kan bieden. Desalniettemin is zijn verhaal goed, leerzaam en een waardevolle toevoeging aan de boekenkast van de Veiligheidsdiplomaat.