Tekst Mirte Goodijk
Foto Ministerie van Buitenlandse Zaken

In juli dit jaar zijn alle ogen gericht op Washington, waar de NAVO-top plaatsvindt. Maar ondertussen wordt er achter de schermen al hard gewerkt aan de NAVO-top in 2025, en dat wordt een hele speciale.

Leestijd: 2 minuten.

Van 24 tot en met 26 juni vindt in het World Forum in Den Haag de NAVO-top 2025 plaats. Tijdens deze internationale conferentie komen er ongeveer 45 staatshoofden en regeringsleiders, 45 ministers van Buitenlandse Zaken en 45 ministers van Defensie naar Nederland, samen met hun delegaties. De organisatie van de top wordt een van de grootste logistieke operaties in Nederland in decennia. Hierbij is een groot aantal (overheids)organisaties betrokken. Het is voor het eerst dat Nederland een NAVO-top mag organiseren.

Minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot noemt het een grote eer dat Nederland in tijd van oorlog in Europa het gastland is voor de top: “een NAVO-top op ons grondgebied geeft ons een unieke kans om onze positie als bondgenoot verder te versterken. En dat is in ons belang”.

Volgens de minister geldt de eer als blijk van waardering voor de rol van Nederland in de NAVO als betrouwbare bondgenoot. Nederland is een van oprichters van het bondgenootschap – dat dit jaar 75 jaar bestaat – en heeft altijd een actieve bijdrage geleverd. Zo droegen we bij aan zo’n twintig NAVO-missies en helpen we actief de oostflank en zuidflank van de NAVO te versterken.

Minister Bruins Slot en Burgemeester van Zanen
Minister Hanke Bruins Slot en Burgemeester Jan van Zanen tijdens de persconferentie waarin bekend werd gemaakt dat Den Haag de gaststad van de NAVO-top 2025 wordt.

Minister Bruins Slot is blij dat we als gastland de gelegenheid krijgen om zaken die voor ons belangrijk zijn onder de aandacht te brengen. “De NAVO is al ruim 75 jaar poortwachter van onze stabiliteit, vrijheid en waarden. Sinds de grootschalige invasie van Rusland in Oekraïne in 2022 is duidelijk dat vrede en veiligheid niet langer vanzelfsprekend zijn. De Russische agressie in Oekraïne bedreigt ook ons.” Tegen deze achtergrond treft Nederland de voorbereidingen voor de NAVO-top 2025.