Tekst Sjaak Kemper en Mirte Goodijk

Een terugblik van Sjaak Kemper

Na acht jaar op het ministerie van Buitenlandse Zaken gewerkt te hebben volgde voor Sjaak Kemper in 1986 een plaatsing bij de Permanente Vertegenwoordiging (PV) van de NAVO in Brussel als medewerker bij Administratie. “Hier maakte ik alle vergaderdossiers klaar, ondersteunde ik beleidsmedewerkers. In die tijd heb ik alle militaire locaties in Nederland leren kennen.”

Na acht jaar op het Ministerie van Buitenlandse Zaken gewerkt te hebben volgde voor Sjaak Kemper in 1986 een plaatsing bij de Permanente Vertegenwoordiging (PV) van de NAVO in Brussel als medewerker bij Administratie. “Hier maakte ik alle vergaderdossiers klaar, ondersteunde ik beleidsmedewerkers. In die tijd heb ik alle militaire locaties in Nederland leren kennen.”

“Na vier jaar in Washington – waar ik honderden NAVO-documenten heb vernietigd – volgde in 1994 de plaatsing als Hoofd Administratie bij de PV NAVO in Brussel. Er was wel iets veranderd: de twee kluizen met NATO Cosmic Top Secret en ATOMAL-documenten waren leeg. Er was nog maar een fractie van de documenten over waar ik als Cosmic Control Officer jaarlijks verantwoording over moest afleggen. De Koude Oorlog was overduidelijk ten einde en de Sovjet-Unie uiteengevallen. In die jaren liepen de eerste Russische militairen rond op het publieke gedeelte van het NAVO-hoofdkwartier. Wat een sensatie!”

“Het besluit in 1999 van de NAVO tot het overgaan op luchtaanvallen op Servië vanwege de oorlog in Bosnië staat mij nog helder bij. Het besluit werd door de Noord-Atlantische Raad genomen om 0:00 uur in de nacht. Ik weet nog goed dat ik een uur eerder het NAVO-hoofdkwartier binnenreed. Iedere keer was het weer een aparte gewaarwording dat alle poorten voor je opengaan bij binnenkomst. Deze avond hing de spanning in de lucht.”

“In de jaren erna werd ik geplaatst op de Permanente Vertegenwoordiging bij de EU in Brussel als Hoofd Archief EU. Ook hier gebeurde er van alles op veiligheidsgebied. De EU kreeg langzaam vorm –er werd een afdeling EU-uitbreiding opgericht die het proces van toetreding van voormalige Sovjetstaten mede voorbereidde. Er moesten werkelijk honderden dossiers voor worden aangemaakt.”

“In 2007 volgde een terugkeer naar het Ministerie in Den Haag waar ik na een paar jaar Adviseur Bedrijfsvoering werd van de Directie Veiligheidsbeleid (DVB). Mijn kennis van de NAVO-aangelegenheden kwam daar heel goed van pas. Ik verzorgde mede alle benodigde NAVO-veiligheidscertificaten voor medewerkers en de samenwerking met de PV NAVO werd geïntensiveerd. DVB kreeg in 2013 eindelijk een aansluiting op het NATO Wide Area Secure Network. Het werk stond nooit stil.”

“De coronacrisis en de Russische invasie van Oekraïne in 2022 vergden wederom veel inspanning van de ondersteunende medewerkers. Terugkijkend – ik ga dit jaar met pensioen – heb ik met het grootste plezier jarenlang meerdere beleidsondersteunende functies op het terrein van veiligheidsbeleid en de NAVO mogen bekleden. Ik had het voor geen goud willen missen!”