Tekst Nena Neijenhuis

Over de hele wereld zijn Nederlandse civiel experts werkzaam in missies en operaties. Zij zetten zich met hun kennis en ervaring in voor vrede, veiligheid of herstel in landen die zijn getroffen door oorlog of rampen. Als blijk van waardering voor deze belangrijke bijdragen ontvingen leden van de Koninklijke Marechaussee, politiemedewerkers en civiel experts op donderdag 7 november 2024 de Herinneringsmedaille Internationale Missies.

De medailleceremonie

Vijftien civiel experts kwamen dit jaar in aanmerking voor een herinneringsmedaille. Negen van hen waren aanwezig bij de ceremonie in de Nieuwe Kerk in Den Haag, waar ze hun medaille in ontvangst mochten nemen uit handen van Christiaan Rebergen, de Secretaris-Generaal van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ook waren minister Van Weel van Justitie en Veiligheid, de plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten luitenant-generaal Schmidt, de Korpschef van de Nationale Politie Janny Knol en de Commandant Koninklijke Marechaussee luitenant-generaal Annelore Roelofs bij de ceremonie aanwezig.

Tijdens de uitreiking werd ook stilgestaan bij het thuisfront van de civiel experts. Familieleden van civiel experts moeten hun dierbaren vaak voor langere tijd missen, wat een missie voor het thuisfront zwaar maakt. Hun steun is van onschatbare waarde voor het werk van civiel experts. Na afloop van de medaille-uitreiking kregen de kinderen daarom een kindermedaille.

Civiel expert Léon Slegers, wie een herinneringsmedaille ontving voor zijn deelname aan EUCAP Somalië.

“De medaille-uitreiking was voor mij een onverwacht waardevolle afsluiting van een intensieve periode. Het creëerde een aangenaam gevoel van saamhorigheid en herkenning zoals dat ook in het missiegebied was. Ook de specifieke waardering voor de ‘achterban’ bewees eens te meer dat het toch wel bijzonder was geweest." - Léon Slegers

De civiele missiepool

Van Irak tot Zuid-Soedan en Oekraïne: over de hele wereld doen civiel experts waardevolle kennis en ervaring op die bijdraagt aan Nederlandse beleidsvorming en politieke beslissingen. Civiel experts stellen Nederland onder andere in staat om in andere landen bij te dragen aan het voorkomen van onveiligheid door het bevorderen van conflictpreventie, het versterken van de rechtsstaat en het opbouwen van vertrouwen binnen de lokale gemeenschappen. Deze inzet, gericht op de bevordering van de internationale rechtsorde, vormt een belangrijk onderdeel van het Nederlandse internationale veiligheidsbeleid.

Civiel experts worden door het ministerie van Buitenlandse Zaken uitgezonden vanuit de civiele missiepool. Vanuit deze pool kunnen civiel experts worden opgeroepen voor missies en operaties, waarbij ze door Nederland worden uitgezonden naar EU-, VN-, NAVO- en OVSE-missies of andere internationale organisaties. Daar vervullen zij de rol van adviseur, trainer of waarnemer op thema’s zoals mensenrechten en crisismanagement.

Secretaris-Generaal van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Christaan Rebergen.

“Civiele experts fungeren als de ogen en oren in het veld. Zij brengen kennis en ervaring mee die ons helpt bij beleidsvorming en het maken van politieke keuzes die impact kunnen hebben. Kortom: een troef in het Nederlands buitenlandbeleid.” – Christaan Rebergen

Civiel experts over hun inzet

“Seksueel geweld en ontvoering van vrouwen en kinderen worden in de conflicten in Zuid-Sudan gebruikt als wapen. Deze gruweldaden kunnen alleen stoppen wanneer de Zuid-Sudanese politie en het leger zich met volle kracht inzetten om dit te voorkomen en de daders niet ongestraft hun gang kunnen gaan. Dit is waar ik mij, samen met het team bij UNMISS, met toewijding voor heb ingezet, want niets doen is geen optie.”  - Paulette van Diesen

Paulette van Diesen ontving een medaille voor haar deelname aan VN-missie UNMISS Zuid Sudan.

“Ik kijk terug op een hele fijne tijd bij de NAVO Missie in Irak waar ik samen met de Irakese legerleiding een Protection of Civilians strategie heb mogen ontwikkelen. Met deze strategie kan het Iraakse leger capaciteiten ontwikkelen zodat er minder burgerslachtoffers vallen tijdens een militaire operatie en daarmee dat de bevolking van Irak het vertrouwen herwint in de krijgsmacht.” - Esther Grisnich

Esther Grisnich ontving een medaille voor haar inzet in de NAVO-missie in Irak.

Carnegie Wateler Vredesprijs naar de Nederlandse Krijgsmacht

Op 26 november ontving de Nederlandse Krijgsmacht de Carnegie Wateler Vredesprijs voor haar rol in de bevordering van internationale vrede en veiligheid. Deze een-na-oudste vredesprijs ter wereld wordt/werd toegekend als dank voor de inzet van de Koninklijke Marine, de Koninklijke Landmacht, de Koninklijke Luchtmacht en de Marechaussee in meer dan 80 missies wereldwijd.

“De Nederlandse Krijgsmacht draagt op diverse manieren bij aan wereldwijde stabiliteit en vrede, waarbij zij zowel militaire als humanitaire inspanningen combineert,”

aldus de jury van de Carnegie Wateler Vredesprijs. Op deze manier zijn deze maand niet alleen de civiel experts van Buitenlandse Zaken, maar ook de militairen van Defensie geëerd voor hun belangrijke werk.

Volgende artikel: Kort nieuws