Foto Bart van Vliet

Innovatie is meer dan vooruitgang. Het is oplossingen vinden voor grote uitdagingen. Vaak zijn het Nederlandse oplossingen want, en bedrijven als ASML tonen dat eens te meer aan, ons land is een koploper als het om innovatie gaat. Het ministerie van Economische Zaken steunt Nederlandse bedrijven bij hun zoektocht naar innovaties.

Denk eens aan onze Nationale Iconen. De kwantumtechnologie die QuTech aan de wereldtop bracht. De in de wereld unieke methode om stamcellen te identificeren en oneindig te vermeerderen die het Hubrecht Instituut uitdacht. De in het lichaam afbreekbare bioneedle van veearts Van de Wijdeven. En het aardappelzaad van Solynta. Stuk voor stuk maatschappelijke en economische innovaties die wereldwijd van grote betekenis zijn.

Ook in Agrifood en Life Science and Health kijkt de wereld naar onze technologische ontwikkelingen. Het kabinet heeft deze disciplines tot Topsectoren benoemd: ons land blinkt hierin uit en onderscheidt zich. En met het topsectorenbeleid geeft de overheid een impuls aan de innovaties in deze disciplines; hoogleraar nanotechnologie Dave Blank kan daarover meepraten.

Dat we ernaar streven onze toppositie te behouden, blijkt wel uit de Kennis- en Innovatieagenda’s 2016-2019. Zij tonen de ambitieuze en strategische doelstellingen die de negen topsectoren hebben om te blijven inspelen op wereldwijde maatschappelijke uitdagingen.

Als de agenda’s nog iets laten zien dan is het wel de kracht van de Nederlandse innovatie: samenwerking tussen bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheid programmeren binnen de topsectoren gezamenlijk onderzoek en innovatie. Hierbij worden de lange termijn prioriteiten in kaart gebracht. Publiek-private samenwerking draagt bij aan een scherpe focus van onderzoek en meer innovatieve producten. Dat vindt het kabinet belangrijk.

Ook werkt EZ met passie aan een betere toekomst. Wij zijn regisseurs en financiële instrumentenmakers die de juiste instrumenten ontwerpen om de marktpartijen te stimuleren.

En we zijn de oren en ogen die ervoor zorgen dat bedrijven niet struikelen over te veel onduidelijkheid en regeldruk. Waar dit allemaal toe leidt, kunt u op uw gemak lezen in deze eerste editie van ons e-zine EZ in Beeld.

Bertholt Leeftink

Directeur-generaal Bedrijfsleven en Innovatie
Ministerie van Economische Zaken