Dit artikel hoort bij: EZK in Beeld - Innovatie

Verrassende innovaties

Achterlicht en zadel van een witte Van Moof-fiets

Van Moof vindt stadsfiets opnieuw uit

Achterlicht en zadel van een witte Van Moof-fiets

Een kale stadsfiets klinkt weinig aanlokkelijk. Met dit uitgangspunt echter weet de Amsterdamse firma Van Moof unieke designfietsen te ontwerpen die zowel stoer als hip zijn. De Van Moof is dan ook een regelrechte hit in Nederland en ver daarbuiten. Het idee is eenvoudig: het aantal onderdelen is tot een minimum teruggebracht. Zo kan er ook minder kapot gaan. EZ hielp met het verkrijgen van een eerste octrooi. Kijk en luister naar het bijzondere verhaal van dit oer-Hollandse bedrijf.

Medewerkers van Medimetrics aan het werk in een laboratorium

Intelligente capsule brengt medicatie naar de bron

Een grote uitdaging in de geneeskunde is medicijnen precies daar krijgen waar ze echt nodig zijn. De Intellicap, een uitvinding van het Eindhovense bedrijf Medimetrics, doet precies dat. De elektronische capsule is zo groot als een flinke vitaminepil. Naast medicatie bevat de capsule sensoren en elektronica. De sensoren meten de zuurgraad en temperatuur in de darmen. De elektronica staan in contact met een computer. Zo kan op elke plek in het spijsverteringskanaal, op elk gewenst tijdstip de juiste dosering van een medicijn afgegeven worden. Daar waar het nodig is. Met steun van EZ is de capsule op de markt gebracht. Eind 2014 won Medimetrics de Accenture Innovation Award voor deze vinding.

Lees meer over Medimedtrics op RVO.nl.

Medewerkers van Medimetrics aan het werk in een laboratorium
Mevrouw stopt stekker van de auto in een laadpaal op zonne-energie

Laadpaal op zonne-energie

De eerste slimme, op zonne-energie werkende laadpaal voor elektrische auto’s is op 9 juni 2015 in de Utrechtse wijk Lombok in gebruik genomen. De paal is uniek in de wereld: hij laadt elektrische auto’s op als de zon schijnt en kan ontladen als de zon niet schijnt. Zo is de opgeslagen duurzame elektriciteit in een auto aan te wenden door omwonenden en bedrijven

Mevrouw stopt stekker van de auto in een laadpaal op zonne-energie
©ANP

De laadpaal is onthuld tijdens de ondertekening van de Green Deal Openbaar Toegankelijke Elektrische Laadinfrastructuur. De Rijksoverheid stelt € 7,2 miljoen beschikbaar om een rendabele laadinfrastructuur op te zetten. € 1,5 miljoen komt van EZ en is specifiek voor innovatieprogramma’s om die infrastructuur in 3 jaar tijd te realiseren. De overige € 5,7 miljoen is een rijksbijdrage vanuit EZ en het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Lees meer over deze greendeal.

Aardappelzaad

Aardappel van de toekomst is hybride

Aardappelzaad

Om een veld van 1 hectare vol aardappels te zetten, heb je normaal zo’n 2500 kilo pootgoed nodig. Als het aan het Nederlandse bedrijf Solynta ligt, is dat verleden tijd. Met hun baanbrekende biotechnologie lukt het straks met 25 gram zaden. Twee bierglazen vol. Solynta, een van de 4 Nationale Iconen van het kabinet, ontwikkelde de hybride aardappel. Voor de mondiale voedselproductie is dit een hoopgevende innovatie: fors lagere kosten voor transport en opslag, minder last van ziektes en minder gebruik van pesticiden.

Solynta werkt met steun van de regionale participatiemaatschappij PPM Oost en van enkele private investeerders. Ook krijgt het bedrijf een Innovatiekrediet van €3,4 miljoen van EZ en €2,5 miljoen aan Europese subsidie via het programma Horizon 2020.

Lees meer over de Nationale Iconen en over Solynta. Bekijk ook het fragment over Solynta in De Wereld Draait Door van 6 november 2014.

Burgers Zoo werkt met een computersysteem dat inschat hoeveel bezoekers er komen

Burgers’ Zoo verspilt 28% minder voedsel

Burgers Zoo werkt met een computersysteem dat inschat hoeveel bezoekers er komen

Burgers' Zoo in Arnhem vermindert haar dagelijkse hoeveelheid afval met 28% door minder voedsel te verspillen in de 3 restaurants van de dierentuin. Om dit te kunnen doen, heeft de dierentuin eerst een maand lang alle voedsel dat ze normaal weggooien gewogen. Vervolgens ontwikkelde Burgers' Zoo een computersysteem dat voorspelt hoeveel bezoekers er op een dag komen. Op basis van dat systeem kan de dierentuin veel beter inschatten hoeveel voedsel zij moet inkopen. Het leidt tot 28% minder inkoop (en net zo veel minder verspilling van voedsel), terwijl de omzet gelijk blijft. EZ heeft Burgers' Zoo de opdracht gegeven om dit project met SBIR (Small Business Innovation Research) uit te werken.