Ontmoet EZ

Dit artikel hoort bij: EZK in Beeld - Innovatie

Internationaal innovatienetwerk

matchmaking tijdens Eurostars zomerevenement

Tekst Sander Grip
Foto Kick Smeets

Mkb straalt op Eurostars Summer Event

Bijna 200 Nederlandse en buitenlandse organisaties uit 16 landen kwamen op 3 juni bijeen in de Amsterdam ArenA. Zij zochten samenwerking in het kader van subsidieprogramma Eurostars.

Eurostars is een internationaal subsidieprogramma van 34 landen, in samenwerking met de Europese Commissie. Het programma is bedoeld voor mkb’ers die met partners in andere Europese landen aan innovatieve producten, processen en diensten werken. Via dit programma stimuleert EZ snellere ontwikkeling en groei van het innovatieve Nederlandse mkb op de internationale markt.

Focus op ontmoeting

De focus van de dag lag op ontmoeting tussen bedrijven en kennisinstellingen. Ze keken terug op succesvolle projecten uit 2014. Via matchmaking gingen Nederlandse bedrijven het gesprek aan met buitenlandse bedrijven, kennisinstellingen, adviseurs van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) en vertegenwoordigers van het internationale netwerk. Het zomerevenement werd georganiseerd door het Eurostars programma bij RVO.nl. en het Enterprise Europe Network (EEN).

uitzicht op veld Amsterdam ArenA tijdens Eurostars zomer evenement

Amsterdam ArenA is een passende omgeving voor een innovatiemiddag: het ontwikkelt zich tot smart stadium met innovaties als een uniek systeem om de voetbaltempel snel om te bouwen tot muziekpaleis.

Harmen Harmsma, directeur RVO

'Eurostars is belangrijk voor Nederlandse mkb’ers; hun innovaties komen hiermee sneller op de markt zodat ze commercieel voordeel hebben in een concurrerende omgeving', zegt Harmen Harmsma (algemeen directeur RVO.nl)

Aansnijden taart door mensen van goedgekeurde Eurostarprojecten

In 2014 zijn 40 Eurostarsprojecten goedgekeurd, wat gevierd werd met een Hollandse klassieker: de slagroomtaart. In totaal zijn er nu bijna 180 Eurostarsprojecten met een Nederlandse partner, wat ons land één van de succesvolste landen in Eurostars maakt.

Michel Vanavermaete, Programme Implementation Manager bij het Eureka Secretariaat, Brussel, tijdens Eurostars zomerevenement

'Eurostars is aansprekend omdat het mkb bepaalt en de projecten leidt. Zo zorgen we ervoor dat de subsidie aansluit op de behoeften van bedrijven zelf', aldus Michel Vanavermaete (Programme Implementation Manager bij het Eureka Secretariaat, Brussel)

matchmaking tijdens Eurostars zomerevenement

In drie parallelle sessies konden de deelnemende bedrijven kennismaken met alle aspecten van het Eurostarsprogramma. Centrale boodschap was het gemak waarmee een aanvraag in te dienen is. Diverse deelnemers maakten gebruik van de mogelijkheid hun projectidee te pitchen.

Hajar Seyednejad, FeyeCon, tijdens Eurostars zomerevenement

Hajar Seyednejad werkt voor het Nederlandse FeyeCon, dat subsidie kreeg voor haar CO2-assisted micro-extruder voor medische gummislangetjes. 'Het mooie aan Eurostars is dat het vanuit de ondernemers zelf komt: wij konden partners zoeken en de projectomvang bepalen.'

Peter Chisnall, Eureka-secretariaat, tijdens Eurostars zomer evenement

'Een evenement als dit maakt de regeling menselijk', zegt Peter Chisnall van het Eureka-secretariaat. 'Hier helpen we partijen in korte gesprekken echt verder. Ook verbinden we gelijkgezinde partijen aan elkaar en zo geven we ze een duwtje in de richting van nieuwe innovaties.'

matchmaking tijdens Eurostars zomerevenement

Naast informatie inwinnen over Eurostars en de manier waarop EZ en RVO.nl het mkb ondersteunen, was netwerken een belangrijk onderdeel van het zomerevenement.

mensen in gesprek tijdens matchmaking Eurostars zomer evenement

In de zijlijn van de netwerkborrel zochten bedrijven partners voor hun ideeën om als consortium met elkaar een aanvraag in te dienen. Tijdens deze matchmaking legden bedrijven een voedingsbodem onder nieuwe samenwerking.

Iryna Sukhotska,  Biopolis, tijdens Eurostars zomer evenement

Iryna Sukhotska werkt voor Biopolis, een Spaans bedrijf in health, life, food applications en bio-energy: 'Hier spreken we in korte tijd veel bedrijven uit verschillende landen over onze ideeën. Zo kunnen we zien of samenwerking mogelijk is. Zeer interessant en buitengewoon handig.'

Felice Simeone, Rikilt, tijdens Eurostars zomer evenement

Voor Felice Simeone draait deze dag om netwerken. 'Ik werk voor onderzoeksinstituut Rikilt. Wij ontwikkelen analysemethodieken in de foodsector. Wij beschikken over de kennis maar niet over de technologie om onze uitdagingen op te lossen. Hier kunnen we die twee werelden op onverwachte manieren koppelen.'

Paulien Melis, Waag society, tijdens Eurostars zomerevenement

Waag Society, waar Paulien Melis werkt, ontwikkelt sociale innovaties voor zorg en onderwijs op het gebied van open data en open design. 'Wij zijn niet gewend te werken met economische regelingen. Ik kom onderzoeken of we kunnen participeren: zijn er partners te vinden om onze concepten naar de markt te brengen?'

Kortere time-to-market

Het mkb krijgt via Eurostars een steun in de rug bij internationaal innovatieonderzoek. Arnold Meijer, coördinator van het Nederlandse Eurostarsprogramma bij RVO.nl: 'Eurostars geeft mkb’ers toegang tot een groot internationaal netwerk. Dat helpt bij hun productontwikkeling en het vermarkten van hun innovaties. We verkorten de time-to-market en verkleinen ook de technologische risico’s voor innoverende bedrijven.'

Tot 2020 € 1,14 miljard

Uniek aan het programma, dat vanuit Brussel gecoördineerd wordt door Eureka, is dat de uitvoering loopt via de nationale overheid. In Nederland is dat via RVO.nl. Tot 2020 is er in totaal € 1,14 miljard aan subsidie beschikbaar, in Nederland € 18 miljoen op jaarbasis.

Meer over Eurostars op de Eurekasite van de EU (Engels) en op de site van RVO.nl. In de agenda van RVO.nl staat meer informatie over toekomstige evenementen van Eurostars en andere bijeenkomsten voor innovatieve mkb’ers.