Tekst Sander Grip
Foto Mischa Keijser (Kwatrijnstal)

Over Kwatrijnstallen, Horizon 2020, quantumcomputers, dance en innovatie in de regio

Kwatrijnstal goed voor mens en koe

Hoog niveau van dierenwelzijn en lage milieubelasting. Dat is de bedoeling van de Kwatrijnstal, een innovatie die mede mogelijk gemaakt wordt met steun van EZ. Staatssecretaris Sharon Dijksma opende op 27 mei 2015 de eerste Kwatrijnstal voor melkvee in Kaatsheuvel. De halfopen stal heeft een groot oppervlak en veel ruimte voor de dieren. Sleuven in de vloer scheiden urine van de mest (die met een robot wordt verwijderd). De zonnepanelen op het dak zorgen voor stroom in de stal en bij 20 huishoudens in de omgeving. Deze stal van de toekomst is dus goed voor mens en koe.

Koeien aan de wandel in de kwatrijnstal
Koe borstelt kriebel weg in kwatrijnstal

Succesvolle subsidieronde Horizon 2020

In het eerste jaar van het Europese innovatie- en onderzoeksprogramma Horizon 2020, heeft Nederland €537 miljoen subsidie ontvangen: zodoende vloeit 8,1% van het budget voor Horizon 2020 terug naar ons land en dat is meer dan verwacht. In dat verband maakt het bedrijfsleven goed gebruik van dit programma. Dat geldt in het bijzonder ook voor het mkb, door succesvolle deelname aan het mkb-instrumentarium uit Horizon 2020 en Eurostars. Met Horizon 2020 willen de Europese Commissie en de Nederlandse overheid onderzoek en innovatie stimuleren in het bedrijfsleven en de wetenschap. Gehonoreerde voorstellen reiken van nieuwe technieken voor de conservering van voedsel en onderzoek naar een vaccin tegen mijnworm tot nieuwe methoden om de stenen van monumentale gebouwen te conserveren.

RVO.nl maakte een filmpje over wat Horizon 2020 voor het bedrijfsleven kan betekenen. 

Nieuwe generatie supercomputers

Voor de ontwikkeling van supercomputers met exponentiële rekenkracht (quantumcomputers) trekt de overheid de komende 10 jaar € 135 miljoen uit. Via publiek-private samenwerking wil het kabinet de leidende positie van het in Delft gevestigde instituut voor quantumtechnologie QuTech versterken. Minister Henk Kamp (EZ) vindt de investering noodzakelijk: 'De volgende generatie supercomputers biedt kansen voor Nederlandse bedrijven om nieuwe producten en diensten te ontwikkelen. Langetermijninvesteringen zijn nodig om die mogelijkheden hier tot wasdom te laten komen in plaats van elders.' QuTech is een van de 4 Nationale Iconen 2014, aangewezen door het kabinet.

onderdeel quantumcomputer
©QuTech

Dutch dj's: EZ danst

Dance en EZ. Het lijkt mijlenver uit elkaar te liggen, maar niets is minder waar. Als exponent van de Topsector Creatieve Industrie mag Nederlandse dance zich momenteel tot de absolute wereldtop rekenen. EZ ondersteunt het innovatieplatform Open House, dat zich bezighoudt met evenementenorganisatie in ons land. Een van de spin-offs van Open House is The School of House (TSOH), een educatieplatform dat workshops en masterclasses aan beginnende dj’s geeft. Recent was TSOH nog wereldnieuws. Tijdens een masterclass in Chicago, bakermat van de housemuziek, gaf ZKH Koning Willem-Alexander een korte set ten gehore.

Meer over TSOH.

DJ's en Koning Willem Alexander aan het draaien
©ANP

InnovationQuarter aanjager regionale innovatie

Met financiële injecties de innovatiekracht van het regionale mkb stimuleren. Dat is het hoofddoel van het in 2013 opgerichte InnovationQuarter. Tijdens het jaarevenement op 22 juni kondigde minister Henk Kamp (EZ) een nieuwe investering aan onder de titel FiberCore Europe. InnovationQuarter zet zich in voor het aanjagen en realiseren van projecten die leiden tot marktintroductie van innovaties in de topclusters van Zuid-Holland. Bij vijf voorgaande investeringen is € 4,3 miljoen geïnvesteerd. Uit onderzoek van InnovationQuarter zelf blijkt dat elke door de overheid uitgegeven euro 3 à 4 private euro’s aantrekt.

De investeringen tonen aan dat publiek-private samenwerking leidt tot bijzondere innovaties die Zuid-Holland nationaal en internationaal scherp op de kaart zet als innovatieve topregio.

Utrecht zonne-energiestad 2015

Utrecht is dé zonne-energiestad van 2015, zo liet een vakjury weten tijdens het Nationale Zonne-energiedebat op 5 juni in Nijmegen. De titel Solar City 2015 ging naar de Domstad vanwege: 'De hoge ambitie om zonne-energie toe te passen en de doelstelling in 2030 klimaatneutraal te zijn. Bovendien is Utrecht al jaren koploper op het gebied van gemeentelijk energiebeleid, met consistente aandacht voor zonne-energie.' Hulde was er voor het feit dat Utrecht effectief de daad bij het woord voegt en altijd zoekt naar haalbare oplossingen binnen de beperkte ruimte die een grote stad heeft.

Solar City is een jaarlijkse verkiezing die gehouden wordt tijdens de Solar Days. EZ is via RVO.nl partner in Solar Days.

Overkapping perrons op Utrecht Centraal met zonnepanelen
©Hollandse Hoogte

Landbouwinspectie met satellieten

Inspecteren met satellietdata in je achterzak. Het Netherlands Space Office (NSO) stelt €140.000 beschikbaar voor de ontwikkeling van deze innovatieve vorm van landbouwinspectie. Uiteindelijk moet dit een concreet instrument opleveren waarmee de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) landbouwinspecties efficiënter en effectiever kan uitvoeren. De bedrijven met de beste ideeën krijgen opdracht om een haalbaarheidsonderzoek uit te voeren, eventueel gevolgd door de opdracht een prototype te ontwikkelen en demonstreren.

Dit initiatief is een voorbeeld van de SBIR (Small Business Innovation Research), een aanbestedingsregeling waarmee de Rijksoverheid Nederlandse bedrijven uitdaagt tot innovatieve oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken.

Alles over dit initiatief.

Akker
©Hollandse Hoogte