Tekst Jan-Hein Chrisstoffels

In het land van de rijzende zon werkt Jan-Hein Chrisstoffels aan de band tussen Nederlandse en Japanse bedrijven en kennisinstellingen. De innovatieraad brengt zijn kennis van economie, taal en cultuur in om succesvolle internationale samenwerking te helpen opzetten. Vanuit Tokio belicht Chrisstoffels zijn werk.

Jan-Hein Chrisstoffels

Japan is voor Nederlandse ondernemers en kennisinstellingen interessant. Het is de derde economie van de wereld: dynamisch en, na een slechte periode, weer groeiend. Het land investeert 3,5 procent van zijn bruto binnenlands product in innovatie. Omgekeerd heeft Nederland een goede naam als handelspartner en als kenniseconomie. Denk maar eens aan Fukushima, waar kennis en kunde over deltatechnologie en offshore wind is ingezet. Hierbij komen gezamenlijke expertises van onze toegepaste onderzoeksinstituten (TO2) sterk in beeld. Japanners waarderen onze cultuur van out-of-the-box-denken en kwaliteit leveren. Een prachtige voedingsbodem voor internationale samenwerking.

Op deze voedingsbodem kun je echter niet zomaar zaaien. Japan is ver weg en heel groot. Dat maakt het niet eenvoudig de juiste niche of partner te vinden. Op dat vlak biedt de innovatieraad uitkomst. Wij richten ons op hightech matchmaking: wij ondersteunen Nederlandse hightech bedrijven en kennisinstellingen bij het vinden van partners en wij zetten ze op het spoor van de laatste technologische ontwikkelingen in Japan. Japanse bedrijven zijn kapitaalkrachtig en altijd op zoek naar excellente kennis uit het buitenland. Zo ontstaan er nu goede bilaterale relaties op het gebied van cybersecurity. Kennisuitwisseling vormde de basis, en nu is er uitzicht op de eerste contracten.

'Japanners waarderen out-of-the-box-denken'

Ik vind Japan een heerlijk land om te werken. Hier kan een economisch diplomaat het verschil maken. Wij zijn op de hoogte van de culturele gebruiken en gewoontes in Japan. Deze zijn lastig te doorgronden. Voor ondernemers en onderzoekers uit Nederland is het ontzettend belangrijk dat wij ze helpen bij het vinden van de juiste toon en timing. Het winnen van persoonlijk vertrouwen kan echt het verschil maken tussen wel of geen deal.
Tijdens een recent zakendiner was ik tolk en mediator tegelijk. Een paar dagen later kreeg ik een mailtje uit Nederland: het Japanse bedrijf wilde verder praten over samenwerking. Zoiets geeft ontzettend veel voldoening.

Jan-Hein Chrisstoffels werkt sinds najaar 2014 als Innovatieraad Tokio. Hiervoor: ministerie van Buitenlandse Zaken; ministerie van Economische Zaken, Instituut Clingendael en Het Financieele Dagblad. Studeerde: Algemene Economie (Universiteit van Amsterdam), Japanse Taal en Cultuur (Universiteit Leiden).

Srtaatbeeld Japan-vrouw in kimono

Innovatieraden

Op Nederlandse ambassades en consulaten werken EZ en het ministerie van Buitenlandse Zaken samen aan economische diplomatie. In opdracht van EZ werken de innovatie- en landbouwraden aan bevordering van (agro)handel, uitvoering van beleid, innovatie en kennisintensieve internationale samenwerking. Ook werken er op sommige ambassades mensen van de Netherlands Foreign Investment Agency die in opdracht van EZ en BZ de buitenlandse investeringen in Nederland bevorderen. In elke editie van EZ in Beeld vertelt een van hen over dit pionierswerk in het buitenland.

Meer weten? Kijk wat het netwerk van innovatie-attachés doet.