Foto Guus Schoonewille
Ieder mens denkt er elke dag over na: wat eten we vanavond? Voor ongeveer 800 miljoen mensen is de vraag nog fundamenteler, zelfs existentieel: ís er eten vanavond? Voedsel is de brandstof voor ons bestaan. Maar eten is meer dan voeding. Eten definieert onze cultuur. Eten is bepalend voor onze gezondheid en ons welzijn. Het is daarom niet meer dan logisch dat voedsel hoog staat op de nationale en internationale beleidsagenda.
Het huidige voedselsysteem is niet toekomstbestendig. Dat is niet iets wat we elke dag merken: we beschikken hier immers over voldoende, voedzaam, veilig en smakelijk eten. Maar bijna een derde van de wereldbevolking is ondervoed of lijdt juist aan overgewicht en veel welvaartsziekten worden veroorzaakt door ongezonde eetpatronen. Landbouwgrond raakt uitgeput en de biodiversiteit staat onder druk door de manier waarop we voedsel produceren. Het vertrouwen van de consument in het voedsel is kwetsbaar door gebrek aan transparantie in de voedselketen en door de afstand tussen de consument en de oorsprong van zijn maaltijd.
Er is dus werk aan de winkel: we hebben creatieve, innovatieve en oplossingsgerichte denkers en doeners nodig om het voedselsysteem van morgen vorm te geven. Ieder heeft daarbij zijn eigen rol: de boer, de levensmiddelenindustrie, de supermarkt, de consument, de wetenschapper, de overheid. En we komen het verst door met elkaar op te trekken, elkaar te versterken. Daarom zoek ik al die partijen op, om de dialoog aan te gaan. Door uitwisseling en ontwikkeling van ideeën kan de overheid adequaat inspelen op wat in de samenleving aan initiatieven opbloeit.
Het kabinet heeft vorig jaar zijn voedselagenda uitgebracht en we werken nu aan concrete resultaten. Bijvoorbeeld door kinderen al van jongs af aan meer waardering bij te brengen voor de smaak en herkomst van voedsel. Door voor de consument beter zichtbaar en traceerbaar te maken waar het eten vandaan komt en hoe het is geproduceerd. En door innovatieve ondernemers waar nodig en waar mogelijk een steun in de rug te geven.
We kunnen ons daarbij laten inspireren door de rijke verscheidenheid aan verhalen in dit magazine. Hierin laten vernieuwers met hun passie en kunde vandaag al de contouren van het voedselsysteem van morgen zien. Wat eten we morgen? Daarvan biedt dit magazine een smakelijk voorproefje.
Martijn van Dam
Staatssecretaris van Economische Zaken